Kålrabbi

Beskrivning

Kålrabbin odlas för den uppsvällda stammen ovan jord. Bladskaften sitter direkt på knölen och det finns vita, gröna och röda sorter, alla är vita inuti.

Odling

För att odla kålrabbi: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte. Fröna gror bäst vid ca 20 grader och vill sen stå svalt (inte kallare än 15 grader) och luftigt för att inte bli gängliga. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Plantera ut plantorna efter avhärdning alldeles i början av sommaren, risken för nattfrost behöver inte vara över.

Skötsel

Kålrabbi är lättodlad och snabbväxande. Trivs bäst på lucker näringsrik och jord. Har måttliga behov av vatten och näring på grund av den korta kulturtiden.

Skörd och ätbara delar

Skörda medan knölarna är små (upp till 8 cm) förutom sorten ’Superscmeltz’ som kan växa upp till 4 kg.

Lagring

I kylskåp håller den sig i upp till två månader. Kan förvaras svalt i jordkällare eller stuka över vintern.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Angrips sällan av insekter. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

’Noriko’, ’Azur star’, ’Blaril’

Samplanteringsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis
Odling av kålrabbi, lilaröd kålrabbiplanta i jorden
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. gongylodes
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60-80
Dagar sådd-utplantering: 28-42
Dagar grotid: 5-8
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 7-9
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Kålrabbi

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Kålrabbin odlas för den uppsvällda stammen ovan jord. Bladskaften sitter direkt på knölen och det finns vita, gröna och röda sorter, alla är vita inuti.

Odling

För att odla kålrabbi: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte. Fröna gror bäst vid ca 20 grader och vill sen stå svalt (inte kallare än 15 grader) och luftigt för att inte bli gängliga. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Plantera ut plantorna efter avhärdning alldeles i början av sommaren, risken för nattfrost behöver inte vara över.

Skötsel

Kålrabbi är lättodlad och snabbväxande. Trivs bäst på lucker näringsrik och jord. Har måttliga behov av vatten och näring på grund av den korta kulturtiden.

Skörd och ätbara delar

Skörda medan knölarna är små (upp till 8 cm) förutom sorten ’Superscmeltz’ som kan växa upp till 4 kg.

Lagring

I kylskåp håller den sig i upp till två månader. Kan förvaras svalt i jordkällare eller stuka över vintern.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Angrips sällan av insekter. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

’Noriko’, ’Azur star’, ’Blaril’

Samplanteringsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Kålrabbi

Odling av kålrabbi, lilaröd kålrabbiplanta i jorden
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. gongylodes
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60-80
Dagar sådd-utplantering: 28-42
Dagar grotid: 5-8
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 7-9
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej