Odling av kålrot, röd kålrot som delvis tittar upp ur jorden med grönt bladverk

Beskrivning

Kålrotens ätliga del utgörs av den uppsvällda huvudroten. Det finns många olika sorter med olika smak, storlek, form och färg (från vit till gul).

Sådd och utplantering

För att odla kålrot: Så direkt på friland så fort jorden reder sig eller förodlas för en tidigare skörd. För att få rötter till lagring sår man i juli. Så i rader, inte för tätt och gallra i tid eftersom knölarna inte tycker om att stå tätt.
Förodlas inomhus i såjord i kruka eller brätte. Fröna gror bäst vid ca 20 grader och vill sen stå svalt (inte kallare än 15 grader) och luftigt för att inte bli gängliga. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. För att roten ska utvecklas behöver den mycket sol. Utplanteras när risken för frost är så gott som över.

Skötsel

Kålrot kan odlas i hela landet och i de flesta jordar så länge de är väl dränerade, annars ruttnar knölen. Kålroten behöver en jämn tillgång av näring och vatten för att utvecklas bra. Den har lägre behov av kväve än t.ex. blomkål och vitkål och alltför mycket kväve kan ge för stor bladmassa.

Skörd

Roten skördas hela sommaren från att den är 3 upp till c:a 12 centimeter i diameter. Rötter som ska vinterlagras skördas sent på hösten. Plantan tål höstfrost men rötterna behöver tina innan skörd. Spara några centimeter av blasten vid skörd.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Rotknölen.

Lagring och användning

I kylskåp håller den sig i upp till två månader. Kan förvaras svalt i säckar i jordkällare eller stuka över vintern.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter är ett stort problem för kålväxter. Vid torka tidigt på säsongen kan det också vara problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

’Krasnoselskaja’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Odling av kålrot, röd kålrot som delvis tittar upp ur jorden med grönt bladverk

Odlingskalender: Kålrot

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica napus subsp. rapifera
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 85-90
Dagar sådd-utplantering: 21-28
Dagar grotid: 5-8
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 12
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Stort
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: