Beskrivning
Kålrotens ätliga del utgörs av den uppsvällda huvudroten. Det finns många olika sorter med olika smak, storlek, form och färg (från vit till gul).
Odlingskalender: Kålrot
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Det är viktigt att byta växtplats år från år för långsamväxande kålväxter. Odla helst inte kål på samma plats oftare än var 8:e år. Trots detta rekommenderar vi ändå att odla kål varje år även om har du färre bäddar eftersom det är så tacksamt och gott. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för kålen.
Sådd och utplantering
För att odla kålrot: Så direkt på friland så fort jorden reder sig eller förodlas för en tidigare skörd. För att få rötter till lagring sår man i juli. Så i rader, inte för tätt och gallra i tid eftersom knölarna inte tycker om att stå tätt.
Förodlas inomhus i såjord i kruka eller brätte. Fröna gror bäst vid ca 20 grader och vill sen stå svalt (inte kallare än 15 grader) och luftigt för att inte bli gängliga. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. För att roten ska utvecklas behöver den mycket sol. Utplanteras när risken för frost är så gott som över.
Odling och skötsel
Kålrot kan odlas i hela landet och i de flesta jordar så länge de är väl dränerade, annars ruttnar knölen. Kålroten behöver en jämn tillgång av näring och vatten för att utvecklas bra. Den har lägre behov av kväve än t.ex. blomkål och vitkål och alltför mycket kväve kan ge för stor bladmassa.
Skörd
Roten skördas hela sommaren från att den är 3 upp till c:a 12 centimeter i diameter. Rötter som ska vinterlagras skördas sent på hösten. Plantan tål höstfrost men rötterna behöver tina innan skörd. Spara några centimeter av blasten vid skörd.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Rotknölen.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Brassica napus subsp. rapifera |
Växtfamilj: | Brassicaceae (korsblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 85-90 |
Dagar sådd-utplantering: | 21-28 |
Dagar grotid: | 5-8 |
Procent grobarhet (ca): | 75% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 30 |
Radavstånd (cm): | 30 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 10 |
Vattenbehov: | Stort |
Näringsbehov: | Stort |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR