Kinesisk broccoli

Daggkål, Kailaan, Kai Lan, Gai Lan
Odling av kinesisk broccoli, planta av kinesisk broccoli med blad och gröna skördeklara blomknoppar

Beskrivning

Kinesisk broccoli odlas främst för blomknoppana men även dess blad och stjälkar kan användas. Den bildar inte huvuden som vanlig broccoli utan växer istället som ett knippe av blad som har 1-2 cm grova stjälkar. Den blir ca 40 cm hög.

Sådd och utplantering

För att odla kinesisk broccoli: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte på våren. Vattna jorden före sådd och håll fuktig under grotiden. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även sås direkt på friland när jorden reder sig fram till slutet av juli. Vid sådd på sensommaren bli plantorna mer kompakta och man undviker stocklöpning (att växterna går i blom direkt). Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden.

Skötsel

Gallringsskörda den kinesiska broccolin till 15 cm avstånd. Fiberduk eller kålnät skyddar mot skadeinsekter.

Skörd

Kinesisk broccoli, som främst odlas för blomskottens skull, skördas när första blomman slår ut. Skott skördas efterhand. Hela plantan kan också dras upp vid skörd men omplantan istället skärs av några cm ovanför markytan kommer nya blad tillbaka.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Stjälkar, blad och blomknoppar.

Lagring och användning

Hållbarhet ca 2 veckor i plast i kylskåp men ätes helst färsk. Kan också frysas in efter förvällning. Används som andra asiatiska kålblad – råa i sallad (endast unga stjälkar och skott), kokta i soppor och grytor eller frästa i wok. Man äter alla delar – stjälkar, blad och blomknoppar.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kan få problem med kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter men i mindre utsträckning än andra kålväxter. Däremot är det oftare problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

Vanlig

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Odling av kinesisk broccoli, planta av kinesisk broccoli med blad och gröna skördeklara blomknoppar

Odlingskalender: Kinesisk broccoli

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. alboglabra
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 55-60
Dagar sådd-utplantering: 24-30
Dagar grotid: 7-8
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 15
Radavstånd (cm): 50
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 40
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: