Knölfänkål

Sötfänkål
Odling av knölfänkål, närbild på knölfänkålsplanta i jorden

Beskrivning

Knölfänkål odlas främst för knölen. Knölen som skördas och ätes är egentligen stjälkens bas. Fänkålen smakar anislikt.

Sådd och utplantering

För att odla knökfänkål: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte 5-6 veckor före utplantering eller i maj på friland i söder. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Plantera i planteringsjord i en mindre kruka eller pluggbrätte. Vid utplantering bör jordtemperaturen vara minst 10°C. Var försiktig vid utplanteringen, om rötterna skadas ökar risken för tidig blomning. Kupning med jord, löv eller halm skyddar mot kyla och förlänger skörden.

Skötsel

Tänk på att knölfänkålen har lätt att gå i blom speciellt om den utsätts för temperaturväxlingar och omväxlande blött ooch torrt. Om den går i blom tidigt utvecklas ingen knöl och kvaliteten försämras. Det finns sorter som inte går i blom så lätt och det är därför viktigt att vara noga med vilken sort man väljer.

Skörd

Skörda knölarna efterhand. Bladen används som krydda. Om knölen skördas försiktigt och står kvar, kan en ny späd knöl växa upp.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Knölar och blad.

Lagring och användning

Knölarna kan sparas några veckor i kylskåp.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Insektsangrepp är ovanliga, men fänkålen kan angripas av samma insekter som andra flockblommiga växter. Exempel på dessa är morotsbladloppa och bladlöss som förstör bladverket och gör så att roten inte kan växa. Skydda med fiberväv från sådd till mitten av juli. Morotsflugans larver gnager sig in i och förstör roten. Puppan övervintrar i jorden så det är mycket viktigt att inte odla flockblommiga växter på samma plats två år i rad. Fiberväv som ligger på från sådd och nästan fram till skörd skyddar. Samodling med gröngödslingsgröda mattlusern har effekt. Samodling med doftande växter såsom tagetes kan också fungera.

Sorttips

’Fino’, ’Finale’

Samodlingsväxter

Ogillas av de flesta andra växter

Trivs inte med

Info saknas

Odling av knölfänkål, närbild på knölfänkålsplanta i jorden

Odlingskalender: Knölfänkål

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Foeniculum vulgare var. azoricum
Växtfamilj: Apiaceae (flockblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 65-80
Dagar sådd-utplantering: 35-42
Dagar grotid: 10-20
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 10
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1-2
Höjd (cm): 60
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 2
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: