Kokärt

Gråärt

Beskrivning

Kokärter äts normalt torkade. Ett exempel på kokärt är gråärten som förr var en basföda i Sverige. Den har blivit populär igen på senare år och är mycket användbar och god.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön äts
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön äts
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)

Odling

För att odla kokärter: Så i rader direkt på friland då jordtemperaturen är minst 10 grader. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Så i omgångar för jämn tillgång.

Skötsel

Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor, nedmyllad kompost är bra. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät.

Skörd och ätbara delar

Skörda när baljorna och fröna börjat torka. Efter skörd torkas de ytterligare några dagar inomhus.

Lagring

Förvaras torrt i rumstemperatur över vintern.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Är oftast friska och drabbas sällan av sjukdomar. Löss kan förkomma, duscha i så fall med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas. Man kan bespruta jorden med algextrakt eller fräkenspad.

Sorttips

Info saknas

Samplanteringsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål
Att odla kokärt, torkade gråärtor i en skål
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Pisum sativum
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 50-70
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 7
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 40-160
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 3-5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Kokärt

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Kokärter äts normalt torkade. Ett exempel på kokärt är gråärten som förr var en basföda i Sverige. Den har blivit populär igen på senare år och är mycket användbar och god.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön äts
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön äts
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)

Odling

För att odla kokärter: Så i rader direkt på friland då jordtemperaturen är minst 10 grader. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Så i omgångar för jämn tillgång.

Skötsel

Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor, nedmyllad kompost är bra. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät.

Skörd och ätbara delar

Skörda när baljorna och fröna börjat torka. Efter skörd torkas de ytterligare några dagar inomhus.

Lagring

Förvaras torrt i rumstemperatur över vintern.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Är oftast friska och drabbas sällan av sjukdomar. Löss kan förkomma, duscha i så fall med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas. Man kan bespruta jorden med algextrakt eller fräkenspad.

Sorttips

Info saknas

Samplanteringsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål

Kokärt

Att odla kokärt, torkade gråärtor i en skål
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Pisum sativum
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 50-70
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 7
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 40-160
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 3-5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej