Sök
Stäng denna sökruta.

Kokärt

Gråärt
Att odla kokärt, torkade gråärtor i en skål

Beskrivning

Kokärter äts normalt torkade. Ett exempel på kokärt är gråärten som förr var en basföda i Sverige. Den har blivit populär igen på senare år och är mycket användbar och god.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön äts
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön äts
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)

Odlingskalender: Kokärt

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Ärtväxter kan binda kväve från luften till jorden och är därför en tillgång i växtföljden, men de kan också drabbas av växtföljdssjukdomar. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas.

Sådd och utplantering

För att odla kokärter: Så i rader direkt på friland då jordtemperaturen är minst 10 grader. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Så i omgångar för jämn tillgång.

Odling och skötsel

Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor, nedmyllad kompost är bra. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät.

Skörd

Skörda när baljorna och fröna börjat torka. Efter skörd torkas de ytterligare några dagar inomhus.

Ätbara delar

De torkade ärtorna, skott och blad.

Vill du ha sorttips, råd om samodling och lösningen på vanliga problem?

Ladda ner Odla ätbart app för att låsa upp alla odlingsråd. Det är gratis.

App Store

Google Play

Är du redan betalande medlem är det bara att logga in.

Att odla kokärt, torkade gråärtor i en skål

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Pisum sativum
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 50-70
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 7
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 40-160
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej
210903 App store logo ppt white 512 x 512

Vill du odla smartare och enklare?

På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.

Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.

LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR

Vi har gjort en app...

Vill du ha våra odlingsråd med dig i fickan? Kanske också stöd för odlingsplanering och en att-göra-lista för odlingen?

Ladda ner gratis här

App Store

Google Play Store

Vi har gjort en app...

För att du som odlar alltid ska ha våra odlingsråd nära till hands.

LADDA NER GRATIS HÄR