Kokärt
Beskrivning
Kokärter äts normalt torkade. Ett exempel på kokärt är gråärten som förr var en basföda i Sverige. Den har blivit populär igen på senare år och är mycket användbar och god.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön äts
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön äts
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)
Sådd och utplantering
För att odla kokärter: Så i rader direkt på friland då jordtemperaturen är minst 10 grader. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Så i omgångar för jämn tillgång.
Skötsel
Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor, nedmyllad kompost är bra. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät.
Skörd
Skörda när baljorna och fröna börjat torka. Efter skörd torkas de ytterligare några dagar inomhus.
Ätbara delar
De torkade ärtorna, skott och blad.
Lagring och användning
Förvaras torrt i rumstemperatur över vintern.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Är oftast friska och drabbas sällan av sjukdomar. Löss kan förkomma, duscha i så fall med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas. Man kan bespruta jorden med algextrakt eller fräkenspad.
Sorttips
Info saknas
Samodlingsväxter
Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse
Trivs inte med
Lök, fänkål

Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Pisum sativum |
Växtfamilj: | Fabaceae (ärtväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-70 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 6-12 |
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 7 |
Radavstånd (cm): | 45 |
Sådjup (cm): | 3 |
Höjd (cm): | 40-160 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 5 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Närande |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Odlingskalender:
Kokärt
Odlingskalender
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Tider för sådd och förodling för din odlingszon?
I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!
Kokärter äts normalt torkade. Ett exempel på kokärt är gråärten som förr var en basföda i Sverige. Den har blivit populär igen på senare år och är mycket användbar och god.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön äts
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön äts
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)
För att odla kokärter: Så i rader direkt på friland då jordtemperaturen är minst 10 grader. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Så i omgångar för jämn tillgång.
Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor, nedmyllad kompost är bra. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät.
Skörda när baljorna och fröna börjat torka. Efter skörd torkas de ytterligare några dagar inomhus.
De torkade ärtorna, skott och blad.
Förvaras torrt i rumstemperatur över vintern.
Är oftast friska och drabbas sällan av sjukdomar. Löss kan förkomma, duscha i så fall med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas. Man kan bespruta jorden med algextrakt eller fräkenspad.
Info saknas
Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse
Lök, fänkål

Kokärt
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Pisum sativum |
Växtfamilj: | Fabaceae (ärtväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-70 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 6-12 |
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 7 |
Radavstånd (cm): | 45 |
Sådjup (cm): | 3 |
Höjd (cm): | 40-160 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 5 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Närande |
Kommer igen efter skörd: | Nej |