Lavendel

Engelsk lavendel
Odling av lavendel, lavendelstånd med stjälkar med lilablå lavendelblommor

Beskrivning

Lavendel är en av de allra mest väldoftande kryddväxterna och den älskas av fjärilar och bin. Det finns flera arter inom Lavendula-släktet t ex skärmlavendel eller sommarlavendeln med flikiga blad. Lavendula angustifolia är den vanliga lavendeln. Det finns olika sorter med olika höjd, färg (från lila till mörkblått) och form på blomställningarna.

Sådd och utplantering

För att odla lavendel: Föröka enklast genom delning och sticklingar men kan också sås. Förodlas i så fall inomhus i tidigt på året i kruka eller brätte. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord, gärna med inblandning av grus eller perlit för ökad dränering. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Toppa plantan ovanför nedersta bladparet när minst två bladpar vuxit upp för ett buskigare växtsätt. Extra växtbelysning kan behövas fram till slutet av mars. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över.
Kan även sås utomhus på hösten antingen direkt på växtplatsen eller i krukor.

Skötsel

Lavendeln vill ha en solig, torr, kalkrik och ganska mager växtplats men kan också odlas i väldränerad lätt lerjord. Klipp ner lavendeln på våren till en rundad form. För en total föryngring kan plantan skäras ner helt till några få bladknoppar. Det fungerar bra att odla lavendel i kruka.

Skörd

Bästa tiden för skörd är på morgonen. För att få bäst doft i torkade buketter bör blommorna tas just när de börjar spricka ut.
För att skörda för torkning, klipp av stjälkar och häng upp och ner i mindre knippen på en mörk, välventilerad plats. Torkning i ett mörkt utrymme gör att färgerna bibehålls. När plantorna har torkat kan blommorna klippas eller repas av.

Ätbara delar

Blommor och blomknoppar.

Lagring och användning

Blommora ätes färska eller kan torkas.
Blommorna har en parfymerad och blommig smak som passar till smaksättning i desserter, t.ex. genom att göra lavendelsocker. Blommorna är också fina att använda till garnering. Torkade blommor kan avvändas i te.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Hidcote Blue’, ’Munstead’

Samodlingsväxter

Info saknas

Trivs inte med

Info saknas

Odling av lavendel, lavendelstånd med stjälkar med lilablå lavendelblommor

Odlingskalender: Lavendel

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Ätbar blomma
Vetenskapligt namn: Lavandula angustifolia
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 150-180
Dagar sådd-utplantering: 90-120
Dagar grotid: 10-30
Procent grobarhet (ca): 60%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 0,5
Höjd (cm): 40-60
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 15
Vattenbehov: Litet
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Perenn

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: