Lök

Kepalök, matlök, gul lök, rödlök, schalottenlök, pärllök, silverlök, potatislök, syltlök
Odling av lök, fält med rader av växande gul lök där den gröna blasten sticker upp ur jorden

Beskrivning

Kepalök är det korrekta namnet på vad vanligtvis kallar lök. Det finns många olika sorters kepalök: Vanlig gul lök, rödlök, schalottenlök (växer i knippen om flera), pärllök (liten plattrund och gul), silverlök (med silverfärgat skal), potatislök och syltlök (ger små vita lökar till syltning).

Sådd och utplantering

För att odla lök: Ofta används sättlök som planteras ut tidigt på våren när jorden reder sig. Det är också enkelt att fröså och normalt klarar sig frösådderna bättre mot sjukdomar. Eftersom kulturtiden är lång är det säkrast att förodla inomhus vid frösådd. Så gärna tre frön i närheten av varandra i pluggbrätte. Låt fröna gro i 20-25 graders värme och placera sen plantorna svalt och ljust när de kommit upp. Omskolas ej. Klipp gärna av bladen då och då på 6 cm höjd för en stadigare planta. Planteras ut då jorden är uppvärmd och frostrisken är över.

Skötsel

Löken kan skördas i flera stadier under sommaren och den sista löken lämnas att mogna fullt. I södra Sverige går det att direktså men jorden får då inte vara skorpbildande. Läget bör vara varmt och soligt. Kepalöken vill ha väldränerad mullrik sandjord. Lök har korta tjocka rötter och behöver ha en lucker jord. Den klarar torka bra men utvecklas bättre om den får jämn bevattning. Gödsla gärna med kompost eller naturgödsel året innan men inte för kraftigt. Näringsbehovet är störst första hälften av odlingstiden och det är främst kalium som behövs. Om den får för mycket kväve i slutet av odlingstiden blir det för mycket blast och försenad mognad. Eftersom rotsystemet är litet och grunt behöver näringen finnas nära rötterna. Lök har svårt att utvecklas bra om den får för mycket konkurrens, så var noga med ogräsrensningen eller använd marktäckning.

Skörd

Skördas när hälften av blasten ligger ned. Låt den torka på fältet om det är bra väder annars lufttorkas den inomhus.

Ätbara delar

Lökblast och lökar.

Lagring och användning

Kan lagras i rumstemperatur i några månader. Annars lagras lök över hela vintern kallt i låda i en inte alltför hög luftfuktighet.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Lökfluga lever i nedre delen av löken och får löken att gulna, så småningom vissnar hela plantan. Samodling gör det svårare för insekterna att hitta löken. Kan också drabbas av lökbladmögel, det ger gulfläckig blast och i fuktigt väder bildas ett brunaktigt puder. Växtföljden för lök bör vara 4-6-årig för att undvika problem. Håll efter ogräset. Lök gillar inte konkurrens. Att bränna bort tidiga ogräs med gasollåga strax innan löken spirar är ett enkelt sätt att minska ogrästrycket, alternativt kan täckodling tillämpas..

Sorttips

’Sturon’ (gul), ’Red Baron'(röd), ’Yellow moon’ (Charlottenlök)

Samodlingsväxter

Morot, dill, sallat, tomat, gurka, kålfamiljen, jordgubbar

Trivs inte med

Bönor, ärter

Odling av lök, fält med rader av växande gul lök där den gröna blasten sticker upp ur jorden

Odlingskalender: Lök

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Allium cepa
Växtfamilj: Amaryllidaceae (amaryllisväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 120-150
Dagar sådd-utplantering: 56-70
Dagar grotid: 15-17
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 8
Radavstånd (cm): 15
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 8
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: