Lungrot
Beskrivning
Lungrot är en perenn målla som även går under namnet ’Gode Henrik’.
Sådd och utplantering
För att odla lungrot: Föröka enklast eller genom att dela plantor men kan också frösås. Förodlas i så fall inomhus i kruka eller brätte tidigt, alternativt sås utomhus på friland maj-september. Fröna behöver en köldperiod (stratifiering) för att gro. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord.
Skötsel
Lungrotens planta bildar en stor rotklump och har mycket djupa rötter. Den kan odlas på de flesta jordar men trivs bäst i en fuktighetshållande mulljord. Är det alltför torrt kan bladen bli beska.
Skörd
Det går att äta både skott, blad, blomknoppar och frön. Växtdelarna ska upphettas innan förtäring på grund av att växten innehåller saponiner.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Skot, blad, blomknoppar och frön.
Lagring och användning
Skördas efterhand men kan också frysas efter förvällning.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.
Sorttips
’Vanlig’
Samodlingsväxter
Info saknas
Trivs inte med
Info saknas

Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Blitum bonus-henricus |
Växtfamilj: | Amaranthaceae (amarantväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | +365 |
Dagar sådd-utplantering: | 55-70 |
Dagar grotid: | 30-90 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | Info saknas |
Plantavstånd (cm): | 30 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 50-100 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 20 |
Vattenbehov: | Litet |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Perenn |
Odlingskalender:
Lungrot
Odlingskalender
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Tider för sådd och förodling för din odlingszon?
I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!
Lungrot är en perenn målla som även går under namnet ’Gode Henrik’.
För att odla lungrot: Föröka enklast eller genom att dela plantor men kan också frösås. Förodlas i så fall inomhus i kruka eller brätte tidigt, alternativt sås utomhus på friland maj-september. Fröna behöver en köldperiod (stratifiering) för att gro. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord.
Lungrotens planta bildar en stor rotklump och har mycket djupa rötter. Den kan odlas på de flesta jordar men trivs bäst i en fuktighetshållande mulljord. Är det alltför torrt kan bladen bli beska.
Det går att äta både skott, blad, blomknoppar och frön. Växtdelarna ska upphettas innan förtäring på grund av att växten innehåller saponiner.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Skot, blad, blomknoppar och frön.
Skördas efterhand men kan också frysas efter förvällning.
Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.
’Vanlig’
Info saknas
Info saknas

Lungrot
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Blitum bonus-henricus |
Växtfamilj: | Amaranthaceae (amarantväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | +365 |
Dagar sådd-utplantering: | 55-70 |
Dagar grotid: | 30-90 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | Info saknas |
Plantavstånd (cm): | 30 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 50-100 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 20 |
Vattenbehov: | Litet |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Perenn |