Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Majrova

Rova
Odling av majrova, en samling av vita nyskördade majrovor

Beskrivning

Majrova och rova är samma art men majrovan är mindre, har mildare smak och växer snabbare. Förutom skillnaden i smak och storlek har majrovan traditionellt sett ansetts lite finare än rova. Det finns sorter med olika färger: vita, gula, röda och de med vit rot och violett ovandel. Köttet hos majrovan är vitt eller gult.

Odlingskalender: Majrova

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.

Sådd och utplantering

För att odla majrova: Så direkt på friland när jorden reder sig eller på senhösten för tidig vårskörd. Så i rader, inte för tätt och gallra i tid eftersom knölarna inte tycker om att stå tätt. Majrovan är snabbväxande och lättodlad men det bästa är att odla tidig vår eller sensommar på grund av att torka och för mycket värme mitt på sommaren ger stark smak och svampighet.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.

Odling och skötsel

För att roten ska utvecklas behöver den mycket sol. Kan odlas i hela landet och i de flesta jordar så länge de är väl dränerade, annars ruttnar knölen. Majrovan behöver en jämn tillgång av näring och vatten för att utvecklas bra.

Skörd

Rovorna skördas hela sommaren från att de är 3 till c:a 7 centimeter i diameter, när de blir för stora förlorar de sin mjällhet. Även bladen är ätliga.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Rovor och blad.

Lagring och användning

I kylskåp håller den sig i upp till två månader. Kan förvaras svalt i säckar i jordkällare eller stuka men bara några månader.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter är ett stort problem för kålväxter. Vid torka tidigt på säsongen kan det också vara problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

‘Snowball’, ‘Purple Top White Globe’, ‘Goldball’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, purjolök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes, sallat

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

Odling av majrova, en samling av vita nyskördade majrovor

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica rapa subsp. rapa
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 40-55
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 5-8
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 4
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 35
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 6
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD