Sök
Stäng denna sökruta.

Majrova

Rova
Odling av majrova, en samling av vita nyskördade majrovor

Beskrivning

Majrova och rova är samma art men majrovan är mindre, har mildare smak och växer snabbare. Förutom skillnaden i smak och storlek har majrovan traditionellt sett ansetts lite finare än rova. Det finns sorter med olika färger: vita, gula, röda och de med vit rot och violett ovandel. Köttet hos majrovan är vitt eller gult.

Odlingskalender: Majrova

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.

Sådd och utplantering

För att odla majrova: Så direkt på friland när jorden reder sig eller på senhösten för tidig vårskörd. Så i rader, inte för tätt och gallra i tid eftersom knölarna inte tycker om att stå tätt. Majrovan är snabbväxande och lättodlad men det bästa är att odla tidig vår eller sensommar på grund av att torka och för mycket värme mitt på sommaren ger stark smak och svampighet.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.

Odling och skötsel

För att roten ska utvecklas behöver den mycket sol. Kan odlas i hela landet och i de flesta jordar så länge de är väl dränerade, annars ruttnar knölen. Majrovan behöver en jämn tillgång av näring och vatten för att utvecklas bra.

Skörd

Rovorna skördas hela sommaren från att de är 3 till c:a 7 centimeter i diameter, när de blir för stora förlorar de sin mjällhet. Även bladen är ätliga.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Rovor och blad.

Vill du ha sorttips, råd om samodling och lösningen på vanliga problem?

Ladda ner Odla ätbart app för att låsa upp alla odlingsråd. Det är gratis.

App Store

Google Play

Är du redan betalande medlem är det bara att logga in.

Odling av majrova, en samling av vita nyskördade majrovor

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica rapa subsp. rapa
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 40-55
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 5-8
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 4
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 35
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 6
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej
210903 App store logo ppt white 512 x 512

Vill du odla smartare och enklare?

På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.

Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.

LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR

Vi har gjort en app...

Vill du ha våra odlingsråd med dig i fickan? Kanske också stöd för odlingsplanering och en att-göra-lista för odlingen?

Ladda ner gratis här

App Store

Google Play Store

Vi har gjort en app...

För att du som odlar alltid ska ha våra odlingsråd nära till hands.

LADDA NER GRATIS HÄR