Beskrivning
Majsen kan delas in efter hur den används. Sockermajs är den vi oftast äter. Det finns extra söta varianter som kallas supersöt majs, flintmajs och tandmajs som odlas till foder, mjölmajs som odlas till bland annat stärkelse och popcornmajs odlas till poppning och prydnad.
Odlingskalender: Majs
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Vanligtvis inga problem med jordburna sjukdomar men tänk på att den är näringskrävande vid planering av växtföljd.
Sådd och utplantering
För att odla majs: Förodla inomhus i såjord. Så glest i kruka eller brätte 4-6 veckor innan planerad utplantering när frostrisken är över. Jordtemperaturen bör vara runt 25 grader fram till att fröna har grott. Därefter placeras sådderna svalare och så ljust som möjligt. Extrabelysning kan behövas. Plantorna omskolas i egna krukor när de är ca 5-10 cm höga. Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Kan även direktsås i södra Sverige men jordtemperaturen ska då vara över 15 grader.
Planteras/sås med fördel i grupper om fyra med plant-/radavstånd på 25 cm. Vid plantering/sådd i rad använd radavstånd 75 cm.
Odling och skötsel
Föredrar djup näringsrik och mullrik jord samt ett soligt och skyddat läge. Extra näring t.ex. i form av gödselvatten behövs under sommaren. Sidoskott nedtill på plantan bör plockas bort eftersom de tar kraft och försenar blomningen. För att få en bra pollinering kan man odla majsen i ett fyrkantigt block. De supersöta sorterna kan inte odlas tillsammans med annan sockermajs.
Skörd
Skörda sockermajsen när kolvarna är fullvuxna och silkestrådarna vissnat helt. Kornen ska gå att klämma sönder och vit saft komma fram. Kolvarna till popcornmajs ska sitta kvar tills de är riktigt torra och mogna.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Majskornen.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Zea mays |
Växtfamilj: | Poaceae (gräs) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling |
Dagar sådd-skörd: | 120-140 |
Dagar sådd-utplantering: | 30-40 |
Dagar grotid: | 10-12 |
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 15 |
Plantavstånd (cm): | 25 |
Radavstånd (cm): | 25 |
Sådjup (cm): | 3 |
Höjd (cm): | 140-160 |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 0 |
Vattenbehov: | Stort |
Näringsbehov: | Stort |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR