Odling av majs, majsplantor mot en blå himmel med vita moln

Beskrivning

Majsen kan delas in efter hur den används. Sockermajs är den vi oftast äter. Det finns extra söta varianter som kallas supersöt majs, flintmajs och tandmajs som odlas till foder, mjölmajs som odlas till bland annat stärkelse och popcornmajs odlas till poppning och prydnad.

Sådd och utplantering

För att odla majs: Förodla inomhus i såjord. Så glest i kruka eller brätte 4-6 veckor innan planerad utplantering när frostrisken är över. Jordtemperaturen bör vara runt 25 grader fram till att fröna har grott. Därefter placeras sådderna svalare och så ljust som möjligt. Extrabelysning kan behövas. Plantorna omskolas i egna krukor när de är ca 5-10 cm höga. Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Kan även direktsås i södra Sverige men jordtemperaturen ska då vara över 15 grader.
Planteras/sås med fördel i grupper om fyra med plant-/radavstånd på 25 cm. Vid plantering/sådd i rad använd radavstånd 75 cm.

Skötsel

Föredrar djup näringsrik och mullrik jord samt ett soligt och skyddat läge. Extra näring t.ex. i form av gödselvatten behövs under sommaren. Sidoskott nedtill på plantan bör plockas bort eftersom de tar kraft och försenar blomningen. För att få en bra pollinering kan man odla majsen i ett fyrkantigt block. De supersöta sorterna kan inte odlas tillsammans med annan sockermajs.

Skörd

Skörda sockermajsen när kolvarna är fullvuxna och silkestrådarna vissnat helt. Kornen ska gå att klämma sönder och vit saft komma fram. Kolvarna till popcornmajs ska sitta kvar tills de är riktigt torra och mogna.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Majskornen.

Lagring och användning

Färsk majs håller sig i några veckor i kylskåp. Gröna blad och fibrer runt kolven avlägsnas och kolven kokas och ätes. Majs kan också frysas in hela eller som majskorn – antingen rå eller hastigt förvälld.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Double Standard’, ’Painted Mountain’

Samodlingsväxter

Bönor, ärter, potatis, gurväxter, solros, dill

Trivs inte med

Salladskål, tomater

Odling av majs, majsplantor mot en blå himmel med vita moln

Odlingskalender: Majs

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Zea mays
Växtfamilj: Poaceae (gräs)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 120-140
Dagar sådd-utplantering: 30-40
Dagar grotid: 10-12
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 15
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 25
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 140-160
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Stort
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: