Nyzeeländsk spenat

Beskrivning

Nyzeeländsk spenat är inte släkt med vanlig spenat, men en bra ersättare under sommar och höst. Nyzeeländsk spenat växer frodigt och bildar en stor, förgrenad och utbredd bladmassa. Den går sent, eller inte alls i blom och har ganska tjocka, köttiga blad med en tydlig spenatsmak.

Sådd och utplantering

För att odla nyzeeländsk spenat: Så färska frön inomhus i såjord i kruka/brätte eller i drivbänk, ca. 2-3 cm djupt, på våren. De stora, taggiga fröna har ett hårt skal och gror sakta, så blötlägg dem i ljummet vatten 1-2 dygn innan sådden. Det går också att dra dem över ett sandpapper några gånger eller slå försiktigt med en hammare för att underlätta för vattnet och grodden att ta sig igenom. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Utplanteras när risken för frost är över.
De kan också sås direkt på friland i södra Sverige i maj-juni.

Skötsel

Den växer i de flesta jordar, men trivs bäst i en varm, välgödslad jord. Nyzeeländsk spenat tål torka och hetta bra när den väl rotat sig och bildar inte nitrit lika lätt som vanlig spenat. Om plantan toppas kontinuerligt skjuter den nya skott. Frösår sig gärna, åtminstone i södra Sverige.

Skörd

Skörda blad och skottspetsar efterhand, ända till sent in på hösten. Ätes som spenat.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Blad och skottspetsar.

Lagring och användning

Bladen ätes färska eller förvälles, fryses eller torkas

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Sniglar kan ställa till problem, särskilt tidigt på säsongen.

Sorttips

Vanlig

Samodlingsväxter

Info saknas

Trivs inte med

Info saknas

Odling av nyzeeländsk spenat, närbild på ett skott av nyzeeländsk spenat med gula små blommor
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Tetragonia tetragonoides
Växtfamilj: Aizoaceae (isörtsväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 70-80
Dagar sådd-utplantering: 28-35
Dagar grotid: 14-21
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 15-20
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 70
Sådjup (cm): 2
Höjd (cm): 50-60
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Ja

Odlingskalender:

Nyzeeländsk spenat

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Nyzeeländsk spenat är inte släkt med vanlig spenat, men en bra ersättare under sommar och höst. Nyzeeländsk spenat växer frodigt och bildar en stor, förgrenad och utbredd bladmassa. Den går sent, eller inte alls i blom och har ganska tjocka, köttiga blad med en tydlig spenatsmak.

För att odla nyzeeländsk spenat: Så färska frön inomhus i såjord i kruka/brätte eller i drivbänk, ca. 2-3 cm djupt, på våren. De stora, taggiga fröna har ett hårt skal och gror sakta, så blötlägg dem i ljummet vatten 1-2 dygn innan sådden. Det går också att dra dem över ett sandpapper några gånger eller slå försiktigt med en hammare för att underlätta för vattnet och grodden att ta sig igenom. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Utplanteras när risken för frost är över.
De kan också sås direkt på friland i södra Sverige i maj-juni.

Den växer i de flesta jordar, men trivs bäst i en varm, välgödslad jord. Nyzeeländsk spenat tål torka och hetta bra när den väl rotat sig och bildar inte nitrit lika lätt som vanlig spenat. Om plantan toppas kontinuerligt skjuter den nya skott. Frösår sig gärna, åtminstone i södra Sverige.

Skörda blad och skottspetsar efterhand, ända till sent in på hösten. Ätes som spenat.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Blad och skottspetsar.

Bladen ätes färska eller förvälles, fryses eller torkas

Sniglar kan ställa till problem, särskilt tidigt på säsongen.

Vanlig

Info saknas

Info saknas

Odling av nyzeeländsk spenat, närbild på ett skott av nyzeeländsk spenat med gula små blommor

Nyzeeländsk spenat

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Tetragonia tetragonoides
Växtfamilj: Aizoaceae (isörtsväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 70-80
Dagar sådd-utplantering: 28-35
Dagar grotid: 14-21
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 15-20
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 70
Sådjup (cm): 2
Höjd (cm): 50-60
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Ja

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: