Oregano

Grekisk oregano, Kungsmynta
Odling av oregano, närbild på oreganoblommor på gröna oreganoplantor

Beskrivning

Oregano är en flerårig, halvmeter hög buske. Den har rundade blad och blommar med vita eller ljusarosa till ljuslila blommor. Den finns i flera varianter och växer vild i sverige men då kallas den för kungsmynta. Den grekiska varianten har finare oreganosmak, medan kungsmyntan är mer härdig och ger en ståtligare växt med vackrare blommning.

Sådd och utplantering

För att odla oregano: Förodla inomhus tidigt på våren. Fröerna sås i såjord i kruka eller brätte och täcks med ett tunt lager sand eller vermikulit. Håll jorden lätt fuktig men inte blöt. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Toppa plantan ovanför nedersta bladparet när minst 2 bladpar vuxit upp för ett buskigare växtsätt. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över.
Kan även sås utomhus på hösten antingen direkt på växtplatsen eller i krukor. Oregano kan också förökas med rotskott och sticklingar.

Skötsel

Oregano vill stå soligt och varmt i väldränerad lätt jord. Jorden behöver inte vara så näringsrik. På våren klipps plantorna ner till 5-7 cm över jordytan. Det går utmärkt att föryngra oregano genom dela plantor och plantera om dem.

Skörd

Blad och blommor skördas kontinuerligt under hela sommaren för att ätas färska eller torkas. Blad torkas på galler och hela kvistar skördas precis innan blomningen och hängs i buketter. Torkningen bör ske i varmt och luftigt utrymme.

Ätbara delar

Blommor och blad.

Lagring och användning

Ätes färsk eller torkad. Bladen behåller smaken efter torkning.Förvara torkade blad i luftät burk eller påse. Även blommorna är ätliga och har en något mildare smak än bladen.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Grekisk oregano’, ’Herrenhausen’,’Aureum gold’

Samodlingsväxter

Info saknas

Trivs inte med

Info saknas

Odling av oregano, närbild på oreganoblommor på gröna oreganoplantor

Odlingskalender: Oregano

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Origanum vulgare och O. vulgare ssp. hirtum
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 100-130
Dagar sådd-utplantering: 70-90
Dagar grotid: 10-20
Procent grobarhet (ca): 60%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 0,2
Höjd (cm): 40-70
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 20
Vattenbehov: Litet
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Perenn

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: