Pak choi

Sellerikål, Blomsellerikål, Choy sum
Odling av pak-choi, små pak-choi plantor i odlingslåda

Beskrivning

Pak choi (sellerkål) är en bladgrönsak med vita, stora, uppsvällda, mjälla bladstjälkar. Den ser nästan ut som mangold men bildar ett distinkt huvud. Mycket lättodlad och växer snabbt.

Sådd och utplantering

För att odla pak choi: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren. Vattna jorden före sådd och håll fuktig under grotiden. Så gärna i omgångar med ca tre veckors intervall. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Planteras ut efter avhärdning när frostrisken är så gott som över.

Skötsel

Gallringsskörda till 30 cm plantavstånd. Kan stå kvar på växtplatsen långt in på hösten och tål flera frostnätter. Pak choi kan drabbas av stocklöpning och gå i blom direkt. Det beror bland annat på att den är en kortdagsväxt som trivs bäst med vårens, sensommarens och höstens kortare dagar.

Skörd

Pak choi kan skördas på två vis. Antingen skördar man små blad kontinuerligt till sallader eller liknande eller så låter man plantan växa till sig och bilda ett huvud. Huvudet skördas genom att skäras av med vass kniv nästan nere vid basen. Nya blad och skott kan då bryta fram, även om plantan inte orkar bilda huvuden. Vänta inte alltför länge med att skörda. Då kan plantan gå i blom.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Blad och stjälkar.

Lagring och användning

Hållbarhet ca 2 veckor i plast i kylskåp men ätes helst färsk. Kan också mjölksyras eller frysas in efter förvällning.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kan få problem med kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter men i mindre utsträckning än andra kålväxter. Däremot är det oftare problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

’Prize Choi’, ’Arax’ , ’Summer Breeze (F1)’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Odling av pak-choi, små pak-choi plantor i odlingslåda

Odlingskalender: Pak choi

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica rapa var. chinensis
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 40-60
Dagar sådd-utplantering: 24-30
Dagar grotid: 5-8
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 50
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 20-50
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: