Palsternacka

Beskrivning

Palsternackan har halvlånga vitgula rötter. Den ger stor skörd sent på hösten. Palsternackan har utmärkta lagringsegenskaper.

Sådd och utplantering

För att odla palsternacka: Så direkt på friland när jorden reder sig eller på senhösten för tidig vårskörd. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Så i grupper om 3-4 frö med 20 cm avstånd och gallra efter groning till en planta per grupp. Palsternackan kan också förodlas för odling i norra och mellersta Sverige för utplantering när jorden blivit varm.

Skötsel

Utvecklas bäst i mullrik sandjord eller mullhaltig lerjord. Palsternackan vill ha mycket kalium och fosfor liksom andra rotfrukter.

Skörd

Skörda så sent som möjligt. Palsternackan växer kraftigt på hösten och smakar bättre efter frost. Små gallringsrötter kan avnjutas som delikatesspalsternacka under sommar och höst. Om man täcker över rötterna i landet med ett tjockt lager hö, halm eller liknande, kan de skördas ända tills de fryser fast. Rötter som övervintrat i jorden är vita och delikata, men måste tas upp så snart tjälen gått ur. Börjar de växa igen tappar de smak och struktur.

Ätbara delar

Rotknöl, blad och stjälkar.

Lagring och användning

Lämna kvar 2 cm av blasten och förvara svalt och fuktigt, helst bland fuktig sand. Vid rätt förvaring i t ex en jordkällare eller stuka kan palsternackorna hålla sig hela vintern. Används i grytor, ugnsrostade, i puréer m.m.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligen problemfri men sellerifluga eller morotsfluga kan angripa i sällsynta fall. Skydda med fiberduk vid sådd.

Sorttips

’White Gem’, ’Student’

Samodlingsväxter

Lök, rädisor, majs, krasse, gurkört

Trivs inte med

Potatis

Odling av palsternacka, ett skippe av nyskördade jordiga palsternackor
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Pastinaca sativa
Växtfamilj: Apiaceae (flockblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 110-120
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 15-25
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1-2
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 18
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Palsternacka

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Palsternackan har halvlånga vitgula rötter. Den ger stor skörd sent på hösten. Palsternackan har utmärkta lagringsegenskaper.

För att odla palsternacka: Så direkt på friland när jorden reder sig eller på senhösten för tidig vårskörd. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Så i grupper om 3-4 frö med 20 cm avstånd och gallra efter groning till en planta per grupp. Palsternackan kan också förodlas för odling i norra och mellersta Sverige för utplantering när jorden blivit varm.

Utvecklas bäst i mullrik sandjord eller mullhaltig lerjord. Palsternackan vill ha mycket kalium och fosfor liksom andra rotfrukter.

Skörda så sent som möjligt. Palsternackan växer kraftigt på hösten och smakar bättre efter frost. Små gallringsrötter kan avnjutas som delikatesspalsternacka under sommar och höst. Om man täcker över rötterna i landet med ett tjockt lager hö, halm eller liknande, kan de skördas ända tills de fryser fast. Rötter som övervintrat i jorden är vita och delikata, men måste tas upp så snart tjälen gått ur. Börjar de växa igen tappar de smak och struktur.

Rotknöl, blad och stjälkar.

Lämna kvar 2 cm av blasten och förvara svalt och fuktigt, helst bland fuktig sand. Vid rätt förvaring i t ex en jordkällare eller stuka kan palsternackorna hålla sig hela vintern. Används i grytor, ugnsrostade, i puréer m.m.

Vanligen problemfri men sellerifluga eller morotsfluga kan angripa i sällsynta fall. Skydda med fiberduk vid sådd.

’White Gem’, ’Student’

Lök, rädisor, majs, krasse, gurkört

Potatis

Odling av palsternacka, ett skippe av nyskördade jordiga palsternackor

Palsternacka

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Pastinaca sativa
Växtfamilj: Apiaceae (flockblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 110-120
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 15-25
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1-2
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 18
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: