Persilja

Bladpersilja, Kruspersilja, Slätbladig persilja

Beskrivning

Persilja är en tvåårig flockblommig växt som ursprungligen kommer från medelhavsområdet. Det finns tre typer av persilja – den vanliga krusbladiga (crispum), den smakrikare slätbladiga (latifolium) och den mer storvuxna bladpersiljan (crispum) med stora, finflikiga, släta blad. De är alla mycket rika på vitaminer och järn.

Odling

För att odla persilja: Förkultivera i såjord, i kruka eller brätte för tidigare skörd. Plantera gärna några frön intill varandra så att plantorna bildar en liten rugge. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Utplanteras efter avhärdning när risken för frost är över. Vid sådd vid midsommar kan persiljan övervintra och ge tidig skörd fram till försommaren. Därefter går de övervintrade plantorna i blom och smaken försämras. Kan också sås riktigt sent på hösten för en extra tidig groning på våren.

Skötsel

Persiljan är en anspråkslös växt, som kan odlas på de flesta jordar så länge det finns hyfsat god tillgång på kalk. Den klarar sig på näringsfattiga jordar, men ger betydligt större skörd om den gödslas. Så tidigt, ca 1 cm djupt. Fröna gror mycket långsamt, i synnerhet i kall jord. För att påskynda groningen, kan man lägga fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd. Torka av dem och så. Vattna i såraden för att underlätta groningen.

Skörd och ätbara delar

Plocka bladen med stjälk efterhand, långt in på senhösten. Täckta, övervintrande plantor ger en tidig vårskörd.

Lagring

Persilja är godast färsk, men den kan också torkas eller frysas med hyggligt resultat, speciellt den slätbladiga.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Morotsflugans larver kan skapa problem. Angripna plantor vissnar på försommaren. Skydda med fiberväv från sådd till skörd.

Sorttips

’Grüne Perle’ (krusbladig), ’Gigante di Napoli’, ’Gigante d’Italia’ (bladpersilja), ’Einfache Schnitt’ (slätbladig)

Samplanteringsväxter

Tomater, potatis, jordärtskocka, sparris, dill

Trivs inte med

Lavendel
Odling av persilja, närbild på persiljekvist
Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Petroselinum crispum/latifolium
Växtfamilj: Apiaceae (flockblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 75-85
Dagar sådd-utplantering: 56-70
Dagar grotid: 20-30
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 5
Radavstånd (cm): 25
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 25-60
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 8-10
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Ja

Odlingskalender:

Persilja

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Persilja är en tvåårig flockblommig växt som ursprungligen kommer från medelhavsområdet. Det finns tre typer av persilja – den vanliga krusbladiga (crispum), den smakrikare slätbladiga (latifolium) och den mer storvuxna bladpersiljan (crispum) med stora, finflikiga, släta blad. De är alla mycket rika på vitaminer och järn.

Odling

För att odla persilja: Förkultivera i såjord, i kruka eller brätte för tidigare skörd. Plantera gärna några frön intill varandra så att plantorna bildar en liten rugge. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Utplanteras efter avhärdning när risken för frost är över. Vid sådd vid midsommar kan persiljan övervintra och ge tidig skörd fram till försommaren. Därefter går de övervintrade plantorna i blom och smaken försämras. Kan också sås riktigt sent på hösten för en extra tidig groning på våren.

Skötsel

Persiljan är en anspråkslös växt, som kan odlas på de flesta jordar så länge det finns hyfsat god tillgång på kalk. Den klarar sig på näringsfattiga jordar, men ger betydligt större skörd om den gödslas. Så tidigt, ca 1 cm djupt. Fröna gror mycket långsamt, i synnerhet i kall jord. För att påskynda groningen, kan man lägga fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd. Torka av dem och så. Vattna i såraden för att underlätta groningen.

Skörd och ätbara delar

Plocka bladen med stjälk efterhand, långt in på senhösten. Täckta, övervintrande plantor ger en tidig vårskörd.

Lagring

Persilja är godast färsk, men den kan också torkas eller frysas med hyggligt resultat, speciellt den slätbladiga.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Morotsflugans larver kan skapa problem. Angripna plantor vissnar på försommaren. Skydda med fiberväv från sådd till skörd.

Sorttips

’Grüne Perle’ (krusbladig), ’Gigante di Napoli’, ’Gigante d’Italia’ (bladpersilja), ’Einfache Schnitt’ (slätbladig)

Samplanteringsväxter

Tomater, potatis, jordärtskocka, sparris, dill

Trivs inte med

Lavendel

Persilja

Odling av persilja, närbild på persiljekvist
Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Petroselinum crispum/latifolium
Växtfamilj: Apiaceae (flockblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 75-85
Dagar sådd-utplantering: 56-70
Dagar grotid: 20-30
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 5
Radavstånd (cm): 25
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 25-60
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 8-10
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Ja