Physalis

Kapkrusbär, Gyllenbär, Guldbär, Inkabär
physalis

Beskrivning

Physalis är ett släkte som innehåller några av de mest exotiska bären vi kan odla här i Sverige. Till släktet physalis hör flera olika sorters bär. Här har vi valt att slå ihop odlingsrådeför för Kapkrusbär och Gyllenbär eftersom de odlas på samma vis. Gyllenbär är en lite mindre buske med mindre bär som har lite sötare smak medan kapkrusbär är en lite större och yvigare planta med större bär och som har en lite mer syrlig exotisk smak. Även tomatillo tillhör physalissläktet. Växterna tillhör (liksom tomat) familjen potatisväxter och har ett bär som liknar en liten gulorange tomat inuti ett pappersliknande hölje av foderblad. Smaken är sötsyrlig och frisk. Bären går ofta att köpa färska i fruktdisken, och kan hittas torkade under namnet inkabär. Kapkrusbär är flerårig och kan övervitras medan Gyllenbär är ettårig.

Sådd och utplantering

För att odla physalis: Förkultivera inomhus tidigt på säsongen. Så i sådjord. Fukta jorden och så ytligt eftersom fröna är ljusgroende. Fröerna gror på 10-20 dagar men kan gro snabbare vid högre temperatur (upp mot kring 27 grader). Låt inte sådderna torka ut. Efter groning, ställ plantorna ljust och luftigt i 18-20 grader. Omskolas i krukor när plantan fått några riktiga blad.

Odling och skötsel

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. De trivs bäst på en varm, ljus plats så välj helst växthus, uterum eller i varmt och skyddat läge på friland. Physalis passar utmärkt att odla i (rejäla) krukor. På grund av bärens långa utvecklingstid behövs en varm, lång säsong för att de ska hinna utvecklas. Därför är växthus eller uterum säkrast för att hinna få fin skörd.
Physalis vill ha näringsrik mullrik jord. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna. Var noga med att inte låta dem torka ut. En god tillgång till vatten ger en kraftigare planta och snabbare utveckling av bären. Plantan blir också mindre mottaglig för ohyra. Däremot kan för mycket gödsel ge stor bladmassa och färre frukter så var lite försiktig med gödningen.
Stötta och bind upp plantorna om de blir höga. Om physalis odlas på friland kan den fröså sig.

Skörd

Frukterna är nästan mogna när papperslyktan blivit halmfärgad och de släpper lätt från plantan. Ju oftare du skördar desto mer kommer plantan att producera. För kapkrusbär gäller att bären oftast mognar på plantan och de brukar ta längre tid på sig att mogna än gyllenbär. Gyllenbär släpper däremot ofta sina frukter till marken när de är mogna eller nästan mogna. Därav att man också kallar gyllenbär för markkörsbär. Frukterna behöver då samlas upp från marken för att eftermogna inomhus. Lägg dem på en sval plats inomhus med det papperslika höljet kvar och när bäret får sin guldgula färg är det moget.

Ätbara delar

Bären

Lagring och användning

Förvaras svalt inomhus. Om det papperslika höljet får sitta kvar håller sig bären i flera veckor på en sval plats. Bären kan också torkas, frysas eller konserveras.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

 Bladlöss och spinnkvalster kan angripa physalis. Håll ett öka på plantan ofta och spruta såplösning om plantorna har drabbats.

Sorttips

Kapkrusbär: ’Schönbrunner Gold’. Gyllenbär: ’Goldie’

Samodlingsväxter

Info saknas

Trivs inte med

Info saknas

physalis

Odlingskalender: Physalis

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Physalis peruviana (Kapkrusbär), P. grisea (Gyllenbär)
Växtfamilj: Solanaceae (potatisväxter)
Växtplats: Växthus/skyddat läge
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 125-130
Dagar sådd-utplantering: 49-56
Dagar grotid: 10-20
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 14
Plantavstånd (cm): 60
Radavstånd (cm): 60
Sådjup (cm): 0
Höjd (cm): 50-130
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

Vill du alltid ha våra odlingsråd nära till hands?
Ladda ner vår app gratis här: