Potatis, tidig

Sommarpotatis
Odling av sen potatis, närbild på flera tidiga potatisar

Beskrivning

Potatis är anspråkslös. I princip kan du slänga ut sättpotatisen på jord, lägga halm över och få potatis om åtta veckor. Men för en tidigare och bättre skörd bör man förgro sättpotatisen. Sätt både tidiga och sena sorter för att kunna skörda potatis hela säsongen. Tidig potatis växer snabbt men tål bara en kort tids lagring.

Sådd och utplantering

För att odla sen potatis: Förgro potatisen för att förkorta potatisens tillväxttid i jorden. Lägg potatisen ljust och svalt (8-15 grader) så får potatisen mörka fina groddar. Räkna med att det tar 4-5 veckor. Om du vill skynda på det kan du ”väcka” potatisen genom att låta den ligga varmt och mörkt ett par dagar innan du lägger fram den i ljuset. En lämplig storlek på sättpotatisen är 5 cm i diameter. Är de mycket större går det att dela dem men säkra att det finns groddar på alla delar. Låt snittytan torka några timmar. Vid utplantering bör groddar som är knubbiga och 1-1,5 cm långa ha bildats. Ännu bättre resultat fås om sättpotatisen placeras på än bädd av fuktig jord eller mull. Då utvecklar knölarna rötter. Dela/lossa sedan försiktigt så att rotklumpen kommer med vid utplantering.
När jordtemperaturen är 7-8 grader kan den förgroddade sättpotatisen planteras ut på ca 10 cm djup och 20 cm plantavstånd för tidig- och sommarpotatis. Dra upp fåror och placera försiktigt ut sättpotatisen. Täck därefter med jord.

Skötsel

Potatisblast tål inte frost så ha beredskap att täcka potatisodlingen med fiberduk vid risk för frost. Kupa potatisen under sommaren 2-3 gånger för att hindra att knölar som ligger ytligt utsätts för solljus och blir gröna (och giftiga). Potatis vil ha jämn fuktighet så var beredd att vattna från sådd och under hela sommarn.
Gödsla sparsamt – 2-4 kg brunnen stallgödsel per kvadratmeter är ett bra mått. Undvik flytande gödsel – potatis tar lätt smak av jorden och det som är i den. Potatis är känsligt för felaktig gödsling som kan ge mörkfärgningar och andra problem. Kalium ökar skörden och minskar mörkfärgning och fosfor skyndar på mognaden.

Skörd

Tidig potatis tas upp när den är tillräckligt stor. Förutsatt att man förgrott, kan man börja skörda tidig potatis efter 8 veckor, sommarpotatis efter 10-12 veckor och höstpotatis låter vänta på sig minst 14- veckor. Är du osäker är det lättast att försiktigt skrapa bort lite jord och se om potatisen är lagom stor. Om de är för små, lägg tillbaka jorden och låt potatisen växa vidare.

Ätbara delar

Potatisknölarna. Blasten och frukterna är giftiga.

Lagring och användning

Tidig potatis ätes färsk.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Tyvärr drabbas potatis ganska lätt av bladmögel, skorv, nematoder, brunröta och potatiskräfta. En bra växtföljd är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadegörare. Undvik att odla potatis på samma odlingsställe/i samma jord år efter år utan rotera grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena.
För att i mesta möjliga mån undvika angrepp så kan du tänka på följande: Köp certifierat utsäde – det är provodlat och har konstaterats fritt från angrepp, odla tidiga sorter – de hinner inte angripas på samma sätt, slå av blasten tidigt på hösten (och forsla bort den) på sena sorter, år du enstaka angrepp av bladmögel – ta bort den blasten och avlägsna från odlingen, dela inte verktyg med andra – jord sprider angrepp

Sorttips

’Amadine’, ’Bambino’, ’Maria’, ’Maris Peer’

Samodlingsväxter

Bondbönor, buskbönor, solros, spenat

Trivs inte med

Gurka, jordärtskocka, kålväxter, selleri, tomat

Odling av sen potatis, närbild på flera tidiga potatisar

Odlingskalender: Potatis, tidig

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Solanum tuberosum
Växtfamilj: Solanaceae (potatisväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 85-105
Dagar sådd-utplantering: 28-36
Dagar grotid: -
Procent grobarhet (ca): -
Lägsta grotemperatur (°C): 8
Plantavstånd (cm): 20
Radavstånd (cm): 60
Sådjup (cm): 10
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: