Pumpa

Butternut, Myskpumpa, Jättepumpa, Fikonbladspumpa
Odling av pumpa, grågröna och orange pumpor i en hög

Beskrivning

Pumpa är vanligtvis av samma art som sommarsquash (vissa undantag finns) men har ett kraftigt slingrande växtsätt och hårt skal. Formen och storleken varierar. Pumpor finns i olika färger från grönt och gult till orange och rött och kan bli mycket stora. De kan väga upp till flera hundra kilo.

Sådd och utplantering

För att odla pumpa: Så i krukor såjord i stor kruka ca 4 veckor innan beräknad utplantering. Sådjup ca 3 cm med 1-2 frön i varje kruka. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara en plantar per kruka och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Pumpa har känsliga rötter, så var försiktig vid utplanteringen.

Skötsel

Gödsla med kompost och väl brunnen naturgödsel och odla den på en vindskyddad, solig plats. Täck gärna jorden med växtavfall när den blivit varm, för att hålla den fuktig och frukterna rena. Skydda om det är risk för frost. Minusgrader förstör frukterna.
Den är lättodlad, men vill ha en varm, mullrik, fuktig och näringsrik jord. Växtsättet är oftast slingrande och de behöver stor plats. Det går att beskära rankorna om de blir för långa. Pumpa behöver en ganska lång frostfri säsong för att utvecklas. I norr bör de odlas i drivbänkar och växthus eller under någon form av skyddsduk för att ge en säker skörd men tänk på att duken måste lyftas så att pollinerare kan befrukta blommorna. För att påskynda tillväxt och mognad av frukterna, kan man låta varje planta bära 2-3 st frukter och skära bort resterande fruktanlag och småfrukter.

Skörd

Låt plantorna växa så länge som möjligt men skörda innan frosten når dem. Frostskador försämrar hållbarheten betydligt. Skörda med kniv med 5 cm kvar av skaftet.

Ätbara delar

Frukterna.

Lagring och användning

Ju mer mogna pumporna är, desto hårdare är skalet och desto bättre smak och lagringsegenskaper har de. Är frukterna smutsiga efter skörd så torka av dem med vatten. Låt dem sedan lufttorka och bilda korkvävnad inomhus. Det bästa är om de kan få ligga i tio dagar i en temperatur på 25-32°C. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (dock inte kallare än 12 grader) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varann.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare. Vid torka kan mjöldagg och bladlöss förekomma. Om jorden hålls fuktig undviker man problem.

Sorttips

’Dill’s Atlantic Giant’, ’New England Pie’

Samodlingsväxter

Majs, ärter, buskbönor, jordärtskocka, solros, krasse, gurkört

Trivs inte med

Potatis, kryddor, rädisa, rättika

Odling av pumpa, grågröna och orange pumpor i en hög

Odlingskalender: Pumpa

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Cucurbita maxima, C. pepo, C. moschata
Växtfamilj: Curcubitaceae (gurkväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 90-140
Dagar sådd-utplantering: 21-28
Dagar grotid: 6-10
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 15-17
Plantavstånd (cm): 100
Radavstånd (cm): 100
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: