Beskrivning
Purjolöken har långa bleka bladslidor som omsluter varandra och bildar en långsträckt, vitgrön lök. Det finns sorter som lämpar sig bättre för övervintring än andra.
Odlingskalender: Purjolök
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odla inte lökväxter på samma plats oftare än var fjärde år för att undvika jordburna sjukdomar.
Sådd och utplantering
För att odla purjolök: Förodla inomhus eller i drivbänk i tidigt på säsongen, bara i allra sydligaste Sverige är det möjligt att så direkt på friland. Bredså purjon i såbrätte. Fröna kan blötläggas ett dygn innan sådd för att påskynda groningen. Plantorna ska stå ljust och svalt efter groningen. Omskolas efter ca tre veckor till ett avstånd på några cm i brätte eller kruka/låda. Är rötterna mycket långa, kan man nypa eller skära av dem så att ca 1/3 av rötterna tas av. Purjon blir kraftigare om man klipper bladen till 6 cm ca 2 veckor efter omskolningen. Bladen klipps därefter då och då till utplantering. Plantorna utplanteras efter att frostrisken är nästan över och efter en succesiv avhärdning. Vid utplantering är det bra att doppa rötterna i en lervälling för en säkrare och snabbare etablering. Purjon planteras djupt i en ränna.
Odling och skötsel
Kupa purjolöken med t.ex. jord eller hö några gånger under tillväxtsäsongen för att få en lång vit hals. Den behöver mullrik jord och mycket sol.
På grund av den långsamma utvecklingstiden i början bör man grundgödsla med gödsel som inte frigörs så snabbt. Purjolök har ett stort men ytligt rotsystem som leder till risk för näringsläckage, ett tips är att odla gröda med djupa rötter mellan raderna. Vattna ofta men i mindre givor.
Skörd
Ryck försiktigt eller gräv upp hela plantorna. Putsa bort de yttre bladen utan att skära bort lökkakan och skär av toppen av bladen rakt med kniv. Det går att skörda under lång tid. Sena sorter tål frost bra och kan stå kvar i jorden länge, jorden måste dock vara tinad innan man skördar. Kyl ned direkt efter skörd.
Ätbara delar
Hela löken.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Allium porrum |
Växtfamilj: | Amaryllidaceae (amaryllisväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling |
Dagar sådd-skörd: | 160-200 |
Dagar sådd-utplantering: | 60-70 |
Dagar grotid: | 7-15 |
Procent grobarhet (ca): | 65% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 4 |
Plantavstånd (cm): | 15 |
Radavstånd (cm): | 45 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 40 |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 12 |
Vattenbehov: | Stort |
Näringsbehov: | Stort |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR