Rädisa

Beskrivning

Rädisan tillhör de korsblommiga (kålväxterna) och är en förädling av rättikan. De flesta är röda och runda med det finns även avlånga och spetsiga sorter och färgen kan förutom röd också vara lila, rosa och vit.

Odling

För att odla rädisa: Så när jorden rett sig. Försök att så glest för att förenkla gallringen. Luckra jorden och rensa bort ogräs. Utvecklas bäst i porös och fuktighetshållande jord i ett soligt eller lätt skuggat läge med måttlig tillgång på näring (eller till och med lite näring för den första omgången).

Skötsel

Rädisor vill ha tillgång till vatten. Saknar rädisan vatten blir smaken skarp och den går kvickt i blom. Övergödsla bara om du sår i omgångar, vilket man kan göra fram till sensommaren. Rädisan fungerar utmärkt som mellankultur eftersom utvecklingstiden från sådd till skörd bara är 4-5 veckor.

Skörd och ätbara delar

Skörda när rädisan uppnått rätt storlek. Låt inte rädisorna stå kvar på växtplatsen, eftersom de spricker och blir svampiga. Även späda rädisblad kan skördas

Lagring

Rädisor ätes färska och kan inte lagras någon längre tid. De håller två veckor i kylen. Späda blad kan också ätas i sallad och soppa.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kan angripas av samma sjukdomar som andra korsblommiga växter men det vanligaste problemet är jordloppor. De är till störst problem tidigt på säsongen och speciellt vid torka. Vid lättare angrepp gnager de små hål på bladen som vilket endast är ett estetiskt problem, vid svårare angrepp kan de äta upp hela plantan. För att undvika problem ska man se till att det är fuktigt, och täcka med fiberduk.
Ett annat sätt är att odla i krukor inomhus eller i växthus och placera ut när plantorna har blivit lite större, de är då mer tåliga mot angrepp. För snabbare kålkulturer är det ovanligt med problem med klumprotssjuka och därför är rotation av växtplatsen inte lika viktigt som för andra kålväxter.

Sorttips

’Cherry Belle’, ’Vienna (F1)’, ’Easter Egg’, ’French Breakfast’, ’Istapp’

Samplanteringsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis
Odling av rädisa, röda rädisor på rad i jorden
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Raphanus sativus
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 25-35
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 2
Radavstånd (cm): 15
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 6-8
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Rädisa

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Rädisan tillhör de korsblommiga (kålväxterna) och är en förädling av rättikan. De flesta är röda och runda med det finns även avlånga och spetsiga sorter och färgen kan förutom röd också vara lila, rosa och vit.

Odling

För att odla rädisa: Så när jorden rett sig. Försök att så glest för att förenkla gallringen. Luckra jorden och rensa bort ogräs. Utvecklas bäst i porös och fuktighetshållande jord i ett soligt eller lätt skuggat läge med måttlig tillgång på näring (eller till och med lite näring för den första omgången).

Skötsel

Rädisor vill ha tillgång till vatten. Saknar rädisan vatten blir smaken skarp och den går kvickt i blom. Övergödsla bara om du sår i omgångar, vilket man kan göra fram till sensommaren. Rädisan fungerar utmärkt som mellankultur eftersom utvecklingstiden från sådd till skörd bara är 4-5 veckor.

Skörd och ätbara delar

Skörda när rädisan uppnått rätt storlek. Låt inte rädisorna stå kvar på växtplatsen, eftersom de spricker och blir svampiga. Även späda rädisblad kan skördas

Lagring

Rädisor ätes färska och kan inte lagras någon längre tid. De håller två veckor i kylen. Späda blad kan också ätas i sallad och soppa.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kan angripas av samma sjukdomar som andra korsblommiga växter men det vanligaste problemet är jordloppor. De är till störst problem tidigt på säsongen och speciellt vid torka. Vid lättare angrepp gnager de små hål på bladen som vilket endast är ett estetiskt problem, vid svårare angrepp kan de äta upp hela plantan. För att undvika problem ska man se till att det är fuktigt, och täcka med fiberduk.
Ett annat sätt är att odla i krukor inomhus eller i växthus och placera ut när plantorna har blivit lite större, de är då mer tåliga mot angrepp. För snabbare kålkulturer är det ovanligt med problem med klumprotssjuka och därför är rotation av växtplatsen inte lika viktigt som för andra kålväxter.

Sorttips

’Cherry Belle’, ’Vienna (F1)’, ’Easter Egg’, ’French Breakfast’, ’Istapp’

Samplanteringsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Rädisa

Odling av rädisa, röda rädisor på rad i jorden
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Raphanus sativus
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 25-35
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 2
Radavstånd (cm): 15
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 6-8
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Nej