Rödbeta

Gulbeta, vitbeta, polkabeta

Beskrivning

Rödbetan har liksom mangold sitt ursprung i den vildväxande strandbetan. Rödbetor finns förutom som röda både som gula, vita och polkagrisrandiga, vilka alla är sötare i smaken än de röda.

Odling

För att odla rödbeta: Så när jorden rett sig. Varje frö innehåller egentligen ett par frön så det är viktigt att gallra tidigt. Annars kommer betorna att växa på varandra. Kan odlas på de flesta jordar men den trivs bäst i fuktighetshållande och näringsrika jordar. Undvik de allra styvaste lerjordarna.

Skötsel

Gödsla med måttligt med kväverikt gödselmedel. Kvaliteten blir bäst om rötterna får växa snabbt och jämnt utan stora variationer i jord eller luft. Då roten börjat svälla kan man kupa plantorna för att få vackrare rötter. Rotsystemet är grunt, så den har svårt att ta upp vatten under torrperioder. Luckra därför jorden om regnet packat ytjorden men luckra ytligt för att inte skada rötterna.
Rödbetor växer snabbt och är skördeklara redan efter ca 2 månader. De ljusa ringar som ibland syns i roten uppstår för det mesta vid kraftiga förändringar i vädret. Det finns både tidiga och sena sorter samt sorter som lämpar sig för att ätas färska samt lagras. Tillämpa minst 4-årigt växelbruk.

Skörd och ätbara delar

Även späd rödbetsblast kan ätas, som mangold eller som blad i sallad eller mixad i smoothie. Tidiga rödbetor skördas innan de blir förväxta. Sena betor kan stå kvar i landet under senhösten. Skörda sena rödbetorna för lagring innan de starka frostnätterna börjar. Lämna kvar några cm av blasten och putsa inte av rötterna. Var försiktig vid skörd för att inte skada skalet. Då börjar betan att blöda.

Lagring

Förvara betorna i sand, torv, torra löv eller i säckar vid en låg temperatur och en hög luftfuktighet. De kan även skivas tunt och torkas, läggas in i ättika eller mjölksyras.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Betor drabbas sällan av sjukdomar. Löss och jordloppor kan däremot angripa, särskilt under torra somrar. Genom flitig bevattning undviks stora skador.

Sorttips

’Libero’, ’Detroit 2’, ’Forono’, ’Alvro-mono’, ’Bull’s Blood’, ’Chioggia’, ’Golden Beet’, ’Albina Vereduna’

Samplanteringsväxter

Buskbönor, lök och kålväxter, sallat, rädisor

Trivs inte med

Störbönor och senap
Odling av rödbetor, närbild på rödbeta i jorden med solsken som silar genom bladen
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Beta vulgaris
Växtfamilj: Amaranthaceae (amarantväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 50-60
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 8-12
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 8
Plantavstånd (cm): 7
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 6-8
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Rödbeta

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Rödbetan har liksom mangold sitt ursprung i den vildväxande strandbetan. Rödbetor finns förutom som röda både som gula, vita och polkagrisrandiga, vilka alla är sötare i smaken än de röda.

Odling

För att odla rödbeta: Så när jorden rett sig. Varje frö innehåller egentligen ett par frön så det är viktigt att gallra tidigt. Annars kommer betorna att växa på varandra. Kan odlas på de flesta jordar men den trivs bäst i fuktighetshållande och näringsrika jordar. Undvik de allra styvaste lerjordarna.

Skötsel

Gödsla med måttligt med kväverikt gödselmedel. Kvaliteten blir bäst om rötterna får växa snabbt och jämnt utan stora variationer i jord eller luft. Då roten börjat svälla kan man kupa plantorna för att få vackrare rötter. Rotsystemet är grunt, så den har svårt att ta upp vatten under torrperioder. Luckra därför jorden om regnet packat ytjorden men luckra ytligt för att inte skada rötterna.
Rödbetor växer snabbt och är skördeklara redan efter ca 2 månader. De ljusa ringar som ibland syns i roten uppstår för det mesta vid kraftiga förändringar i vädret. Det finns både tidiga och sena sorter samt sorter som lämpar sig för att ätas färska samt lagras. Tillämpa minst 4-årigt växelbruk.

Skörd och ätbara delar

Även späd rödbetsblast kan ätas, som mangold eller som blad i sallad eller mixad i smoothie. Tidiga rödbetor skördas innan de blir förväxta. Sena betor kan stå kvar i landet under senhösten. Skörda sena rödbetorna för lagring innan de starka frostnätterna börjar. Lämna kvar några cm av blasten och putsa inte av rötterna. Var försiktig vid skörd för att inte skada skalet. Då börjar betan att blöda.

Lagring

Förvara betorna i sand, torv, torra löv eller i säckar vid en låg temperatur och en hög luftfuktighet. De kan även skivas tunt och torkas, läggas in i ättika eller mjölksyras.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Betor drabbas sällan av sjukdomar. Löss och jordloppor kan däremot angripa, särskilt under torra somrar. Genom flitig bevattning undviks stora skador.

Sorttips

’Libero’, ’Detroit 2’, ’Forono’, ’Alvro-mono’, ’Bull’s Blood’, ’Chioggia’, ’Golden Beet’, ’Albina Vereduna’

Samplanteringsväxter

Buskbönor, lök och kålväxter, sallat, rädisor

Trivs inte med

Störbönor och senap

Rödbeta

Odling av rödbetor, närbild på rödbeta i jorden med solsken som silar genom bladen
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Beta vulgaris
Växtfamilj: Amaranthaceae (amarantväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 50-60
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 8-12
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 8
Plantavstånd (cm): 7
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 6-8
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Nej