Rosmarin

Beskrivning

Rosmarin är en flerårig halvbuske men som ofta odlas som en ettårig växt i Sverige. Den blommar i både vitt, rosa och blått men det är sällan den blommar i Sverige. Planteras på en varm plats i trädgården.

Odling

För att odla rosmarin: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på säsongen. Att fröså rosmarin kan vara lite knepigt att lyckas med. Fröna har normalt låg grobarhet och gror sakta. Placeras i kylskåp 2 veckor, därefter rumstemperatur. Efter groning ljust och svalare. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord, gärna med inblandning av grus eller perlit för ökad dränering. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Toppa plantan ovanför nedersta bladparet när minst två bladpar vuxit upp för ett buskigare växtsätt. Utplantering efter avhärdning när frostrisken är över.

Skötsel

Rosmarin vill ha en lätt, väldränerad, gödslad jord på en varm plats.
Att övervintra rosmarin kan vara en utmaning. I södraste delarna av landet kan det fungera om plantan täcks under vintern. Däremot kan det lyckas att övervintra plantorna inomhus i kruka i ett svalt (optimal temp. 10-12 grader) och ljust utrymme och även i ett tomt växthus kan den klara vintern.

Skörd och ätbara delar

Bladen skördas kontinuerligt under hela sommaren och kan ätas färska ellet torkas. Skörda genom att klippa toppskott. Hela kvistar kan användas eller så repas bladen. Även blommorna är ätliga och har en något mildare smak än bladen.

Lagring

Bladen kan användas färska eller torkade. Torka på finmaskigt underlag på torr, varm och luftig plats eller häng upp och torka i buketter.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Vanlig’

Samplanteringsväxter

Kål, chili, salvia, bönor

Trivs inte med

Morot, potatis
Odling av rosmarin, närbild på rosmarinkvist
Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Rosmarinus officinalis
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 100-130
Dagar sådd-utplantering: Info saknas
Dagar grotid: 10-20
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 0,5
Höjd (cm): 40
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): Perenn
Vattenbehov: Litet
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Perenn

Odlingskalender:

Rosmarin

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Rosmarin är en flerårig halvbuske men som ofta odlas som en ettårig växt i Sverige. Den blommar i både vitt, rosa och blått men det är sällan den blommar i Sverige. Planteras på en varm plats i trädgården.

Odling

För att odla rosmarin: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på säsongen. Att fröså rosmarin kan vara lite knepigt att lyckas med. Fröna har normalt låg grobarhet och gror sakta. Placeras i kylskåp 2 veckor, därefter rumstemperatur. Efter groning ljust och svalare. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord, gärna med inblandning av grus eller perlit för ökad dränering. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Toppa plantan ovanför nedersta bladparet när minst två bladpar vuxit upp för ett buskigare växtsätt. Utplantering efter avhärdning när frostrisken är över.

Skötsel

Rosmarin vill ha en lätt, väldränerad, gödslad jord på en varm plats.
Att övervintra rosmarin kan vara en utmaning. I södraste delarna av landet kan det fungera om plantan täcks under vintern. Däremot kan det lyckas att övervintra plantorna inomhus i kruka i ett svalt (optimal temp. 10-12 grader) och ljust utrymme och även i ett tomt växthus kan den klara vintern.

Skörd och ätbara delar

Bladen skördas kontinuerligt under hela sommaren och kan ätas färska ellet torkas. Skörda genom att klippa toppskott. Hela kvistar kan användas eller så repas bladen. Även blommorna är ätliga och har en något mildare smak än bladen.

Lagring

Bladen kan användas färska eller torkade. Torka på finmaskigt underlag på torr, varm och luftig plats eller häng upp och torka i buketter.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Vanlig’

Samplanteringsväxter

Kål, chili, salvia, bönor

Trivs inte med

Morot, potatis

Rosmarin

Odling av rosmarin, närbild på rosmarinkvist
Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Rosmarinus officinalis
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 100-130
Dagar sådd-utplantering: Info saknas
Dagar grotid: 10-20
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 0,5
Höjd (cm): 40
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): Perenn
Vattenbehov: Litet
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Perenn