Beskrivning
Rotselleri härstammar ursprungligen från den vilda bladsellerin och har förädlats till att ha stora ätbara rötter.
Odlingskalender: Rotselleri
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odla helst inte selleri på samma plats oftare än var femte år för att undvika jordburna sjukdomar. Trots detta kan du ändå att odla selleri varje år även om har du färre bäddar. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för sellerin. Tänk på att rotselleri är näringskrävande när planerar din växtföljd.
Sådd och utplantering
För att odla rotselleri: Förodla inomhus i tidigt på våren eftersom utvecklingstiden är lång. Den kan vara svår att hinna få skördeklar i norra Sverige. Fröna är ljusgroende så täck helst med bara vermekulit. För att förkorta groningstiden kan man blötlägga fröna ett dygn i ljummet vatten, torka av innan sådd. Bredså i lådor. Efter att fröna har grott placeras de i ca 18 grader. Skola om i djupa krukor när plantorna fått första bladparet och är stora nog att hantera (ett par centimeter höga). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Det är bra med extrabelysning fram till slutet av mars och kyla underifrån ska undvikas. Utplanteras efter avhärdning då risken för frost är över. Planteras inte för djupt, stjälkens bas ska vara ca 3 mm ovanför marknivå. Täck gärna med fiberduk i början.
Odling och skötsel
Rotsellerin kräver ett gynnsamt läge och näringsrik bördig jord för att utvecklas bra. En väldränerad lerjord är det idealiska. Ovansidan kan putsas i augusti för att få en jämnare översida. Det är speciellt viktigt att jorden är fuktig under etableringsfasen, vattna ofta och lite åt gången och marktäck gärna. Vattenbehovet är störst under sensommar och höst då tillväxten är som störst. Gröngödsla eller gödsla så att det är god tillgång på kväve och kalium och det kan vara bra att kompletteringsgödsla vid midsommar.
Skörd
Rotselleri odlas för knölen. Den kan skördas långt in på hösten men innan alltför kraftig nattfrost. Vid skörd skär man av rötterna, skär av blasten och grovputsar.
Ätbara delar
Rotknölen.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Apium graveolens |
Växtfamilj: | Apiaceae (flockblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling |
Dagar sådd-skörd: | 110-120 |
Dagar sådd-utplantering: | 70-84 |
Dagar grotid: | 14-21 |
Procent grobarhet (ca): | 75% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 18 |
Plantavstånd (cm): | 30 |
Radavstånd (cm): | 50 |
Sådjup (cm): | 0-0,2 |
Höjd (cm): | 40 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 6 |
Vattenbehov: | Stort |
Näringsbehov: | Stort |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR