Beskrivning
Salladskål har kinesiskt ursprung och har odlats i asien mycket länge. Den bildar inte knutna huvuden utan istället en avlång samlad bladrosett. Bladen som är spröda och saftiga är gröna med en bred vit mittnerv.
Odlingskalender: Salladskål
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Det är viktigt att byta växtplats år från år för långsamväxande kålväxter. Odla helst inte kål på samma plats oftare än var 8:e år. Trots detta rekommenderar vi ändå att odla kål varje år även om har du färre bäddar eftersom det är så tacksamt och gott. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för kålen.
Sådd och utplantering
För att odla salladskål: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Plantera ut efter avhärdning när frostrisken är så gott som över. Kan även sås direkt på friland senare, omkring mitten av juli. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Så gärna i flera omgångar med ca tre veckors intervall för god tillgång hela säsongen.
Odling och skötsel
Gallringsskörda till 30 cm avstånd. Kan stå kvar på växtplatsen långt in på hösten och tål flera frostnätter. Huvudena skördas när de börjat knyta sig. Salladskål kan drabbas av stocklöpning och gå i blom direkt. Det beror bland annat på att den är en kortdagsväxt som trivs bäst med vårens, sensommarens och höstens kortare dagar.
Skörd
Skörda salladskålen genom att skära av huvudet med vass kniv nästan nere vid basen.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Blad och stjälk.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Brassica rapa var. pekinensis |
Växtfamilj: | Brassicaceae (korsblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-70 |
Dagar sådd-utplantering: | 20-30 |
Dagar grotid: | 5-8 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 15 |
Plantavstånd (cm): | 30 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 30-50 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 5 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR