Salladskål

Kinesisk salladskål, Kinakål, Kinesisk kål
Odling av salladskål, salladskålshuvud delat på mitten liggande på jorden

Beskrivning

Salladskål har kinesiskt ursprung och har odlats i asien mycket länge. Den bildar inte knutna huvuden utan istället en avlång samlad bladrosett. Bladen som är spröda och saftiga är gröna med en bred vit mittnerv.

Sådd och utplantering

För att odla salladskål: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Plantera ut efter avhärdning när frostrisken är så gott som över. Kan även sås direkt på friland senare, omkring mitten av juli. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Så gärna i omgångar med ca tre veckors intervall.

Skötsel

Gallringsskörda till 30 cm avstånd. Kan stå kvar på växtplatsen långt in på hösten och tål flera frostnätter. Huvudena skördas när de börjat knyta sig. Salladskål kan drabbas av stocklöpning och gå i blom direkt. Det beror bland annat på att den är en kortdagsväxt som trivs bäst med vårens, sensommarens och höstens kortare dagar.

Skörd

Skörda salladskålen genom att skära av huvudet med vass kniv nästan nere vid basen.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Blad och stjälk.

Lagring och användning

Förvaras svalt i plastpåse eller förvälles och fryses. Om kålen inte utsatts för hård frost kan den putsas, rullas in i tidningspapper eller plast och lagras kallt (0,1 grad) och fuktigt några månader.
Bladen används som andra asiatiska kålblad – råa i sallad eller frästa i wok.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kan få problem med kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter men i mindre utsträckning än andra kålväxter. Däremot är det oftare problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

Granaat’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Odling av salladskål, salladskålshuvud delat på mitten liggande på jorden

Odlingskalender: Salladskål

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica rapa var. pekinensis
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60-70
Dagar sådd-utplantering: 20-25
Dagar grotid: 5-8
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 15
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 30-50
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: