Beskrivning
Salladslöken bildar fingertjocka, vita lökar med lång hals utan någon rund, uppsvälld lök vid roten. Bladen, som också ätes, är mörkgröna, rörformade och mellan 15- 75 cm långa, oftast 30-40 cm. Smaken på dessa lättodlade lökar är utsökt och påminner om ett mellanting mellan purjolök och vanlig gullök.
Odlingskalender: Salladslök
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.
Sådd och utplantering
För att odla salladslök: Så direkt på friland när jorden reder sig eller på senhösten för tidig vårskörd. Sås upprepade gånger för tillgång hela säsongen. Kan även förodlas inomhus i såjord tidigt på våren. Omskolas i små krukor när plantan är tillräckligt stor att hantera, en och en eller i små grupper. Salladslöken blir kraftigare om man klipper bladen till 6 cm ca 2 veckor efter omskolningen. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken så gott som är över.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.
Odling och skötsel
Salladslöken vill ha mullrik jord och mycket sol. Den vill inte ha det för torrt så vattna vid torka för att plantans tillväxt inte ska stanna upp. Marktäckning är en bra idé och även att kupa jorden kring stjälkarna för att den nedre delen ska bli vit och mjäll. Håll undan ogräs från tuvorna eftersom det är svårt att rensa bland löken. Salladslöken är mycket köldtålig.
Skörd
Skördas efter hand. Salladslöken, som är ganska okänslig för frost, skördas långt in på senhösten. Klipp löken strax ovanför jorden om du vill att den ska växa upp igen. Vid slutskörd dras hela löken försiktigt upp så snart den nått ätbar storlek. De tidigast sådda och utplanterade lökarna blir nästan lika tjocka som purjo och kan förvaras på samma sätt. Men de håller sig bäst om de får stå kvar i jorden.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Hela löken.
Lagring och användning
Ätes färsk
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Salladslöken är frisk och angrips mycket sällan av insekter. Håll noga efter ogräset. Lök gillar inte konkurrens. Att bränna bort tidiga ogräs med gasollåga strax innan löken spirar är ett enkelt sätt att minska ogrästrycket, alternativt kan täckodling tillämpas.
Sorttips
‘White Lisbon’, ‘Lilia’
Samodlingsväxter
Morot, dill, sallat, tomat, gurka, kålfamiljen, jordgubbar
Trivs inte med
Bönor, ärter
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Allium fistulosum/ Allium cepa |
Växtfamilj: | Amaryllidaceae (amaryllisväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 60-90 |
Dagar sådd-utplantering: | 40-50 |
Dagar grotid: | 7-15 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 4 |
Plantavstånd (cm): | 2 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | 30-60 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 5 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Ja |