Salladslök

Beskrivning

Salladslöken bildar fingertjocka, vita lökar med lång hals utan någon rund, uppsvälld lök vid roten. Bladen, som också ätes, är mörkgröna, rörformade och mellan 15- 75 cm långa, oftast 30-40 cm. Smaken på dessa lättodlade lökar är utsökt och påminner om ett mellanting mellan purjolök och vanlig gullök.

Odling

För att odla salladslök: Så direkt på friland när jorden reder sig alternativt på hösten för tidigare skörd. Sås upprepade gånger för tillgång hela säsongen. Kan även förodlas inomhus i såjord tidigt på våren. Omskolas i små krukor när plantan är tillräckligt stor att hantera, en och en eller i små grupper. Salladslöken blir kraftigare om man klipper bladen till 6 cm ca 2 veckor efter omskolningen. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken så gott som är över.

Skötsel

Salladslöken vill ha mullrik jord och mycket sol. Den vill inte ha det för torrt så vattna vid torka för att plantans tillväxt inte ska stanna upp. Marktäckning är en bra idé och även att kupa jorden kring stjälkarna för att den nedre delen ska bli vit och mjäll. Håll undan ogräs från tuvorna eftersom det är svårt att rensa bland löken. Salladslöken är mycket köldtålig.

Skörd och ätbara delar

Skördas efter hand. Salladslöken, som är ganska okänslig för frost, skördas långt in på senhösten. Hela löken dras försiktigt upp så snart den nått ätbar storlek. De tidigast sådda och utplanterade lökarna blir nästan lika tjocka som purjo och kan förvaras på samma sätt. Men de håller sig bäst om de får stå kvar i jorden.

Lagring

Ätes färsk

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Salladslöken är frisk och angrips mycket sällan av insekter. Håll noga efter ogräset. Lök gillar inte konkurrens. Att bränna bort tidiga ogräs med gasollåga strax innan löken spirar är ett enkelt sätt att minska ogrästrycket, alternativt kan täckodling tillämpas.

Sorttips

’White Lisbon’, ’Lilia’

Samplanteringsväxter

Morot, dill, sallat, tomat, gurka, kålfamiljen, jordgubbar

Trivs inte med

Bönor, ärter
Odling av sallatslök, sallatslöksplantor i rader på friland
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Allium fistulosum/ Allium cepa
Växtfamilj: Amaryllidaceae (amaryllisväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60-90
Dagar sådd-utplantering: 40-50
Dagar grotid: 7-15
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 4
Plantavstånd (cm): 2
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 30-60
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 3-5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Ja

Odlingskalender:

Salladslök

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Salladslöken bildar fingertjocka, vita lökar med lång hals utan någon rund, uppsvälld lök vid roten. Bladen, som också ätes, är mörkgröna, rörformade och mellan 15- 75 cm långa, oftast 30-40 cm. Smaken på dessa lättodlade lökar är utsökt och påminner om ett mellanting mellan purjolök och vanlig gullök.

Odling

För att odla salladslök: Så direkt på friland när jorden reder sig alternativt på hösten för tidigare skörd. Sås upprepade gånger för tillgång hela säsongen. Kan även förodlas inomhus i såjord tidigt på våren. Omskolas i små krukor när plantan är tillräckligt stor att hantera, en och en eller i små grupper. Salladslöken blir kraftigare om man klipper bladen till 6 cm ca 2 veckor efter omskolningen. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken så gott som är över.

Skötsel

Salladslöken vill ha mullrik jord och mycket sol. Den vill inte ha det för torrt så vattna vid torka för att plantans tillväxt inte ska stanna upp. Marktäckning är en bra idé och även att kupa jorden kring stjälkarna för att den nedre delen ska bli vit och mjäll. Håll undan ogräs från tuvorna eftersom det är svårt att rensa bland löken. Salladslöken är mycket köldtålig.

Skörd och ätbara delar

Skördas efter hand. Salladslöken, som är ganska okänslig för frost, skördas långt in på senhösten. Hela löken dras försiktigt upp så snart den nått ätbar storlek. De tidigast sådda och utplanterade lökarna blir nästan lika tjocka som purjo och kan förvaras på samma sätt. Men de håller sig bäst om de får stå kvar i jorden.

Lagring

Ätes färsk

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Salladslöken är frisk och angrips mycket sällan av insekter. Håll noga efter ogräset. Lök gillar inte konkurrens. Att bränna bort tidiga ogräs med gasollåga strax innan löken spirar är ett enkelt sätt att minska ogrästrycket, alternativt kan täckodling tillämpas.

Sorttips

’White Lisbon’, ’Lilia’

Samplanteringsväxter

Morot, dill, sallat, tomat, gurka, kålfamiljen, jordgubbar

Trivs inte med

Bönor, ärter

Salladslök

Odling av sallatslök, sallatslöksplantor i rader på friland
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Allium fistulosum/ Allium cepa
Växtfamilj: Amaryllidaceae (amaryllisväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60-90
Dagar sådd-utplantering: 40-50
Dagar grotid: 7-15
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 4
Plantavstånd (cm): 2
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 30-60
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 3-5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Ja