Sallat
Beskrivning
Sallat finns i flera olika typer – plocksallat, huvudsallat, isbergssallat, bataviasallat och bindsallat och olika sorter. Plocksallat bildar inte huvuden och bladen skördas ett och ett eller plantvis. Typerna huvudsallat och bataviasallad bildar löst knutna huvuden medan istbergssallatens blad knyter sig i ett fast huvud. Bindsallat (romansallat) bildar stora uppåtväxande huvuden. De olika typerna finns i en mängd olika sorter med färger från grönt och vitt till djuprött.
Sådd och utplantering
För att odla sallat: Så antingen direkt på friland när jorden blivit lite uppvärmd eller förodla för att spara plats och tid. Olika sorter passar olika bra för förkultivering respektive direktsådd så läs på fröpåsen.
Vid förkultivering: så grunt i såjord i kruka eller pluggbrätte och vattna. Håll sådden fuktig. När plantan blivit ca 10 cm hög, avhärda plantorna successivt innan utplantering. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader. Plantera dem grunt och vattna. Var försiktig vid utplantering eftersom rötterna är ytliga och känsliga, plantera gärna plantorna på en liten upphöjning. Plantor kan förkultiveras hela säsongen för ett bättre utnyttjande av odlingsytan.
Vid direktsådd: Så direkt på friland när jorden reder sig. Så glest och ca 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden.
Sås i omgångar för god tillgång hela säsongen. Många sorter gallringsskördas men vissa fröer är pelleterade och behöver inte gallras. Gallra i god tid.
Huvudsallat, i synnerhet isbergssallat, behöver ett plantavstånd på 25-30 cm för att kunna bilda huvud. Övriga sorter har plantavstånd 20-25 cm. Håll ett radavstånd på 35-50 cm eller plantera i förband för bättre ytutnyttjande (med samma plantavständ som radavstånd och med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna) . Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i de norra delarna av Sverige. Röda sorter är generellt mer svagväxande och har längre utvecklingstid än gröna sorter, ju rödare sorten är, desto större skillnad.
Skötsel
Sallat vill ha soligt eller lätt skuggigt läge och mullhaltig jord. Den blir finast om den får växa snabbt, i jämn fuktighet. Torka ger att sallaten en besk smak och för mycket vatten kan göra att den ruttnar. Särskilt vid odling i sandjord är marktäckning en bra idé.
Skörd
Plocksallat skördas i alla stadier. Klipp eller skär av så mycket du behöver – antingen som blad eller som helt fullvuxen planta. Övriga sallatstyper ska ha bildat huvuden innan skörd. Men håll ett öga på sallaten om det är mycket varmt. Om du ser tendenser till att plantorna går i blom så skörda omgående.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Blad.
Lagring och användning
Förvaras i sluten plastpåse i kylskåp.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Sniglar är det största problemet för sallat. Sallatsbladmögel kan blidas om det är fuktigt och kallt. Möglet gör att bladen blir gulfläckiga och vissnar. För att undvika problem vattna på morgonen eller förmiddagen. En upphöjd odlingsbädd som ger god luftcirkulation kring plantorna minskar också risken för angrepp. För att undvika röta är det bra att inte odla sallat på samma plats oftare än vart fjärde år.
Sorttips
’Red Sallad Bowl’, ’Sallad Bowl’, ’Merveille de 4 Saisons’, ’Merlow Read Oak’, ’Frillice’, ’Sakadub’, ’Relay’, ’Maravilla de Verano’, ’Tantan’, ’Lobjoits Green’, ’Salanova’
Samodlingsväxter
Morot, rädisa, rättika, jordgubbar, gurka, lök- och kålväxter, körvel, majs, ärtor och bönor.
Trivs inte med
Fänkål, vinruta

Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Lactuca sativa |
Växtfamilj: | Asteraceae (korgblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-70 |
Dagar sådd-utplantering: | 21-35 |
Dagar grotid: | 7-10 |
Procent grobarhet (ca): | 75% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 25 |
Radavstånd (cm): | 35 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 5 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Ja (plocksallat) |
Odlingskalender:
Sallat
Odlingskalender
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Tider för sådd och förodling för din odlingszon?
I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!
Sallat finns i flera olika typer – plocksallat, huvudsallat, isbergssallat, bataviasallat och bindsallat och olika sorter. Plocksallat bildar inte huvuden och bladen skördas ett och ett eller plantvis. Typerna huvudsallat och bataviasallad bildar löst knutna huvuden medan istbergssallatens blad knyter sig i ett fast huvud. Bindsallat (romansallat) bildar stora uppåtväxande huvuden. De olika typerna finns i en mängd olika sorter med färger från grönt och vitt till djuprött.
För att odla sallat: Så antingen direkt på friland när jorden blivit lite uppvärmd eller förodla för att spara plats och tid. Olika sorter passar olika bra för förkultivering respektive direktsådd så läs på fröpåsen.
Vid förkultivering: så grunt i såjord i kruka eller pluggbrätte och vattna. Håll sådden fuktig. När plantan blivit ca 10 cm hög, avhärda plantorna successivt innan utplantering. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader. Plantera dem grunt och vattna. Var försiktig vid utplantering eftersom rötterna är ytliga och känsliga, plantera gärna plantorna på en liten upphöjning. Plantor kan förkultiveras hela säsongen för ett bättre utnyttjande av odlingsytan.
Vid direktsådd: Så direkt på friland när jorden reder sig. Så glest och ca 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden.
Sås i omgångar för god tillgång hela säsongen. Många sorter gallringsskördas men vissa fröer är pelleterade och behöver inte gallras. Gallra i god tid.
Huvudsallat, i synnerhet isbergssallat, behöver ett plantavstånd på 25-30 cm för att kunna bilda huvud. Övriga sorter har plantavstånd 20-25 cm. Håll ett radavstånd på 35-50 cm eller plantera i förband för bättre ytutnyttjande (med samma plantavständ som radavstånd och med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna) . Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i de norra delarna av Sverige. Röda sorter är generellt mer svagväxande och har längre utvecklingstid än gröna sorter, ju rödare sorten är, desto större skillnad.
Sallat vill ha soligt eller lätt skuggigt läge och mullhaltig jord. Den blir finast om den får växa snabbt, i jämn fuktighet. Torka ger att sallaten en besk smak och för mycket vatten kan göra att den ruttnar. Särskilt vid odling i sandjord är marktäckning en bra idé.
Plocksallat skördas i alla stadier. Klipp eller skär av så mycket du behöver – antingen som blad eller som helt fullvuxen planta. Övriga sallatstyper ska ha bildat huvuden innan skörd. Men håll ett öga på sallaten om det är mycket varmt. Om du ser tendenser till att plantorna går i blom så skörda omgående.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Blad.
Förvaras i sluten plastpåse i kylskåp.
Sniglar är det största problemet för sallat. Sallatsbladmögel kan blidas om det är fuktigt och kallt. Möglet gör att bladen blir gulfläckiga och vissnar. För att undvika problem vattna på morgonen eller förmiddagen. En upphöjd odlingsbädd som ger god luftcirkulation kring plantorna minskar också risken för angrepp. För att undvika röta är det bra att inte odla sallat på samma plats oftare än vart fjärde år.
’Red Sallad Bowl’, ’Sallad Bowl’, ’Merveille de 4 Saisons’, ’Merlow Read Oak’, ’Frillice’, ’Sakadub’, ’Relay’, ’Maravilla de Verano’, ’Tantan’, ’Lobjoits Green’, ’Salanova’
Morot, rädisa, rättika, jordgubbar, gurka, lök- och kålväxter, körvel, majs, ärtor och bönor.
Fänkål, vinruta

Sallat
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Lactuca sativa |
Växtfamilj: | Asteraceae (korgblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-70 |
Dagar sådd-utplantering: | 21-35 |
Dagar grotid: | 7-10 |
Procent grobarhet (ca): | 75% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 25 |
Radavstånd (cm): | 35 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 5 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Ja (plocksallat) |