Smultron

Månadssmultron, Parksmultron, Trädgårdssmultron, Skogssmultron
smultron

Beskrivning

Smultronplantan är en tät liten buske, 20-30 cm. hög och lika bred. Det är en vacker växt med vita blommor som passar fint på friland, i odlingslåda, som kantväxt eller i kruka. Det är bra att tänka på sortval (om sorten bildar revor eller inte) så att det passar för odlingsplats och användningsområde.
Månadssmultron (Fragaria vesca var. semperflorens) är lite större än skogssmultron och har ibland en avlång form. Det finns sorter med röda, vita och vitröda bär. Bären är inte riktigt lika söta som skogssmultron men de ger de skörd hela sommaren. De revar sig inte, utan växer i upprätta tuvor och ger lättplockade bär. Månadsmultron blommar och sätter frukt sommaren igenom och långt fram på hösten.
Parksmultron (Fragaria moschata) är storväxta, revar sig till ett marktäcke och ger goda, ganska stora bär under högsommaren.
Skogssmultron (Fragaria vesca) ger skörd tidigt på säsongen – från midsommar och några veckor framåt. Plantorna revar sig och är därför bra som marktäckare.

Sådd och utplantering

För att odla smultron: Så mycket grunt i såjord inomhus i mars-april. Tryck bara fast fröna i jordytan. Täck över för att behålla fuktigheten. Grotiden är 2-3 veckor. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Plantera ut när frostrisken är över, helst på en plats med full soll i mullhaltig jord med god genomsläpplighet.
Det går också att direktså smultron på friland när jorden blivit uppvärmd.
Revbildande sorter förökas enklast genom avskiljning och plantering av revplantor.

Skötsel

Smultron är en perenn växt men efter 4-5 år är det lämpligt att föryngra plantorna genom delning eller genom att plantera revplantor. Smultron tål halvskugga men smaken blir bäst om plantan fått växa i full sol. De kan odlas på många ställen och har inte så höga krav på varken jordmån eller näring men de trivs bäst i genomsläpplig mullhaltig jord. Smultron tål viss torka när plantorna är etablerade, men skörden blir rikligare om plantan inte utsätts för torka.
Gödsla varje vår med mullrik kogödsel för att få fin blomning och skörd. En stark planta klarar också övervintring bättre. Undvik att gödlsa med för mycket kväve, eftersom det ger mycket bladmassa i stället för riklig skörd.

Skörd

Oftast ger månadssmultronplantan skörd från högsommaren ända fram till frosten redan första året. I synnerhet om den sås tidigt och planteras ut. Den söta smultronsmaken utvecklas precis innan bären är fullt mogna så plocka inte bären för tidigt.

Ätbara delar

Bären. Skogssmultron (F. vesca) har ätliga blad.

Lagring och användning

Smultron är godast att äta som de är men de kan också frysas, saftas, syltas, användas i bakverk eller torkas. För att frysa in är det bästa att styckfrysa bären på en plåt. När de hårdnat kan de förvaras i plastpåsar.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Smultron är i regel fira från skadedjur och sjukdomar men smultronlövbagge kan angripa smultronplantorna och att äta bladen. Särskilt torra somrar. Att spraya plantorna med såpvatten ett par gånger före blomningen kan fungera.
Fåglar och sniglar är en tycker om bären i när de mognar. Att täcka med nät mot fåglarna hjälper.

Sorttips

Månadssmultron: ’Rügen’, ’Tubby Red’, ’Tubby White’. Parksmultron: ’Vanligt’, ’Askungen’

Samodlingsväxter

Gurkört, bönor, lök

Trivs inte med

Kålväxer, tomater, potatis

smultron

Odlingskalender: Smultron

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Bär
Vetenskapligt namn: Fragaria vesca var. semperflorens, Fragaria moschata
Växtfamilj: Rosaceae (rosväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 130-150
Dagar sådd-utplantering: 56-70
Dagar grotid: 20-30
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 25
Sådjup (cm): 0,2
Höjd (cm): 15-25
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 25
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Perenn

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: