Sockerärt

Mangetout
Odling av sockerärt, sila sockerärtor på sockerärtsplanta på friland

Beskrivning

Sockerärten finns både som låg- och högväxande och har platta baljor som äts hela.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön ätes
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön ätes
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)

Sådd och utplantering

För att odla sockerärter: Så i rader direkt på friland då jordtemperaturen är minst 10 grader. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra.

Skötsel

Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor, nedmyllad kompost är bra. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät. Så i omgångar för jämn tillgång.

Skörd

Skörda ofta efter hand innan skidorna blivit runda. Då man skördar de ofärdiga skidorna stimuleras ny blomning och knoppsättning vilket ger större skörd. Håll i plantstjälken där skidans tar vid (där blomman satt) och dra bort ärtskidorna för att inte bryta av eller skada plantan vid skörd. Knipsa av skidorna från stjälken med fingrarna eller med sax. Efter några veckors skörd tappar plantan i vitalitet. Det kan därför vara bra att så flera omgångar av sockerärtor för att kunna skörda under hela sommaren. Hels skidan äts. Unga skott eller toppar kan också skördas och ätas.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Ärtskidor, unga skott och toppar.

Lagring och användning

Ätes gärna färsk men passar också mycket bra till infrysning.
Sockerärtan är god i sallad rå men är också goda som wokade eller snabbkokta.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Är oftast friska och drabbas sällan av sjukdomar. Löss kan förkomma, duscha i så fall med såpvatten vid behov. Nyckelpigor är väldigt effektiva mot bladlöss. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas. Man kan bespruta jorden med algextrakt eller fräkenspad.

Sorttips

’Engelsk sabel’

Samodlingsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål

Odling av sockerärt, sila sockerärtor på sockerärtsplanta på friland

Odlingskalender: Sockerärt

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Pisum sativum
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 50-70
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 7
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 40-160
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: