Odling av solrosor, röd och gul solros som vänt sig mot solen

Beskrivning

Solrosor finns i en mängd olika färger och storlekar. Det finns sorter med antingen en stam eller flera.

Sådd och utplantering

För att odla solros: Direktså på friland när jorden reder sig fram till juni med ett avstånd på 10 cm. Så i rad eller i förband (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna) för att täcka en hel yta. Fröna gror bättre om de utsätts för kyla 1-2 veckor innan sådd. Man kan också förodla inomhus. Se bara till att ge småplantorna mycket ljus så att de inte blir rangliga. Använd gärna en lite större kruka, fyll den till två tredjedelar med vanlig god odlingsjord. Toppa med såjord och låt fröet ligga en centimeter under jord. Vattna och ställ sådden varmt. När de första bladen tittar upp ska de stå ljust och lite svalare, nattemperatur runt 15 °C. Skola om till större kruka, eller plantera ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över.

Skötsel

Vid direktsådd gallras solrosorna till ett plantavstånd på 25-40 cm när plantorna fått karktärsbladen. Solrosor vill ha ett soligt läge och näringsrik jord. De höga sorterna behöver uppbindning.

Skörd

Solrosor odlas främst för sina frön men även blomknoppar, fröskott och kronblad kan skördas och ätas. För att skörda fröna behöver man låta blommorna sitta kvar tills frövitan hårdnat. Skär av blomhuvudet en bit under blomman när undersidan av blomman har blivit brun och gnugga/peta loss fröna med fingrarna. Fröna kan torkas och lagras, lägg dem först plant och låt torka i några veckor.
Skörda blombladen för att äta färska. Skär av blomhuvudet tidigt på morgonenprecis när daggen har torkat upp. Då har blombladen mest arom. Plocka av kronbladen från blommans mitt. Outslagna blomknoppar skördas och äts färska.

Ätbara delar

Frön, blomknoppar, fröskott och kronblad. Solrosskott är goda som sallad och kan odlas året om inomhus med extra växtbelysning.

Lagring och användning

Kronbladen, knoppar och skott ätes färska. Torra frön lagras på mörk och sval plats för bästa hållbarhet.
Solrosor odlas främst för sina frön men även blomknoppar, fröskott och kronblad kan användas i matlagning. Fröna kan rostas eller ätas färska. Kronbladen kan användas färska som garnering i sallader. De har lite bitter och sötaktig smak. Blomknoppar skördas och äts färska.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Autumn Beauty’, ’Giant yellow’ (mycket hög), ’Lemon Party’ (ljust gul), ’Claret’ (roströd), ’Chocolat’ (mörk), ’Teddy Bear’ (låg)

Samodlingsväxter

Blåklint, kronärtskocka, ringblomma och tagetes men också bland grönsaker, särskilt gurka och potatis.

Trivs inte med

Info saknas

Odling av solrosor, röd och gul solros som vänt sig mot solen

Odlingskalender: Solros

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Ätbar blomma
Vetenskapligt namn: Helianthus annuus
Växtfamilj: Asteraceae (korgblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60
Dagar sådd-utplantering: 21-28
Dagar grotid: 5-15
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 4
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1-2
Höjd (cm): 40-250
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: