Solros

Beskrivning

Solrosor finns i en mängd olika färger och storlekar. Det finns sorter med antingen en stam eller flera.

Odling

För att odla solros: Direktså på friland när jorden reder sig fram till juni med ett avstånd på 10 cm. Så i rad eller i förband (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna) för att täcka en hel yta. Fröna gror bättre om de utsätts för kyla 1-2 veckor innan sådd. Man kan också förodla inomhus. Se bara till att ge småplantorna mycket ljus så att de inte blir rangliga. Använd gärna en lite större kruka, fyll den till två tredjedelar med vanlig god odlingsjord. Toppa med såjord och låt fröet ligga en centimeter under jord. Vattna och ställ sådden varmt. När de första bladen tittar upp ska de stå ljust och lite svalare, nattemperatur runt 15 °C. Skola om till större kruka, eller plantera ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över.

Skötsel

Vid direktsådd gallras solrosorna till ett plantavstånd på 25-40 cm när plantorna fått karktärsbladen. Solrosor vill ha ett soligt läge och näringsrik jord. De höga sorterna behöver uppbindning.

Skörd och ätbara delar

Solrosor odlas främst för sina frön men även blomknoppar, fröskott, kronblad och kärnor kan användas i matlagning. För att skörda fröna, låt dem sitta kvar till dess hela frövitan har blivit hård och skörda därefter. Fröna kan rostas eller ätas färska. Kronbladen kan användas färska som garnering i sallader. De har lite bitter och sötaktig smak. Solrosskott är goda sommsallad och kan odlas året om inomhus med extra växtbelysning. Blomknoppar skördas och äts färska.

Lagring

Kronbladen, knoppar och skott ätes färska. Fröna kan torkas och lagras, lägg dem först plant och låt torka i några veckor. Lagra därefter på mörk och sval plats för bästa hållbarhet.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Autumn Beauty’, ’Giant yellow’ (mycket hög), ’Lemon Party’ (ljust gul), ’Claret’ (roströd), ’Chocolat’ (mörk), ’Teddy Bear’ (låg)

Samplanteringsväxter

Blåklint, kronärtskocka, ringblomma och tagetes men också bland grönsaker, särskilt gurka och potatis.

Trivs inte med

Info saknas
Odling av solrosor, röd och gul solros som vänt sig mot solen
Kategori: Ätbar blomma
Vetenskapligt namn: Helianthus annuus
Växtfamilj: Asteraceae (korgblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60
Dagar sådd-utplantering: 21-28
Dagar grotid: 5-15
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 4
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1-2
Höjd (cm): 40-250
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Solros

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Solrosor finns i en mängd olika färger och storlekar. Det finns sorter med antingen en stam eller flera.

Odling

För att odla solros: Direktså på friland när jorden reder sig fram till juni med ett avstånd på 10 cm. Så i rad eller i förband (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna) för att täcka en hel yta. Fröna gror bättre om de utsätts för kyla 1-2 veckor innan sådd. Man kan också förodla inomhus. Se bara till att ge småplantorna mycket ljus så att de inte blir rangliga. Använd gärna en lite större kruka, fyll den till två tredjedelar med vanlig god odlingsjord. Toppa med såjord och låt fröet ligga en centimeter under jord. Vattna och ställ sådden varmt. När de första bladen tittar upp ska de stå ljust och lite svalare, nattemperatur runt 15 °C. Skola om till större kruka, eller plantera ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över.

Skötsel

Vid direktsådd gallras solrosorna till ett plantavstånd på 25-40 cm när plantorna fått karktärsbladen. Solrosor vill ha ett soligt läge och näringsrik jord. De höga sorterna behöver uppbindning.

Skörd och ätbara delar

Solrosor odlas främst för sina frön men även blomknoppar, fröskott, kronblad och kärnor kan användas i matlagning. För att skörda fröna, låt dem sitta kvar till dess hela frövitan har blivit hård och skörda därefter. Fröna kan rostas eller ätas färska. Kronbladen kan användas färska som garnering i sallader. De har lite bitter och sötaktig smak. Solrosskott är goda sommsallad och kan odlas året om inomhus med extra växtbelysning. Blomknoppar skördas och äts färska.

Lagring

Kronbladen, knoppar och skott ätes färska. Fröna kan torkas och lagras, lägg dem först plant och låt torka i några veckor. Lagra därefter på mörk och sval plats för bästa hållbarhet.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

’Autumn Beauty’, ’Giant yellow’ (mycket hög), ’Lemon Party’ (ljust gul), ’Claret’ (roströd), ’Chocolat’ (mörk), ’Teddy Bear’ (låg)

Samplanteringsväxter

Blåklint, kronärtskocka, ringblomma och tagetes men också bland grönsaker, särskilt gurka och potatis.

Trivs inte med

Info saknas

Solros

Odling av solrosor, röd och gul solros som vänt sig mot solen
Kategori: Ätbar blomma
Vetenskapligt namn: Helianthus annuus
Växtfamilj: Asteraceae (korgblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60
Dagar sådd-utplantering: 21-28
Dagar grotid: 5-15
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 4
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 1-2
Höjd (cm): 40-250
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej