Sparrissallat

Kinesisk sallat, Woh sun
Odling av sparrissallat, trädlåda med skördade sparrissallat plantor

Beskrivning

Sparrissallat är en högvuxen plocksallat där det är stammen som är den riktiga delikatessen .

Sådd och utplantering

För att odla sparrissallat: Så antingen direkt på friland när jorden blivit lite uppvärmd eller förodla för att spara plats och tid. Vid förkultivering: Eftersom sparrissallatsplantorna tål ett par minusgrader kan man så eller sätta ut förodlade plantor tidigt på säsongen. Så grunt i såjord i kruka eller brätte och vattna. Håll sådden fuktig. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord. När plantan blivit ca 10 cm hög, avhärda plantorna successivt innan utplantering. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader. Plantera dem grunt och vattna. Var försiktig vid utplantering eftersom rötterna är ytliga och känsliga, plantera gärna plantorna på en liten upphöjning.
Vid direktsådd: Så direkt på friland när jorden reder sig. Så glest och ca 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden.
Så eller plantera i rad eller i förband för bättre ytutnyttjande (med samma plantavständ som radavstånd och med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna). Var försiktig vid utplantering eftersom rötterna är ytliga och känsliga, plantera gärna plantorna på en liten upphöjning. Den har kort utvecklingstid och kan sås i omgångar hela säsongen.

Skötsel

Sparrissallaten vill helst ha ett soligt någorlunda vindskyddat läge med en fuktighetshållande, lucker, mullrik jord men den kan odlas i de flesta jordar och tål halvskugga. Näringsbehovet är måttligt men upptaget sker under en kort period så det är viktigt att näringstillgången är god och att näringen är lättillgänglig.

Skörd

Bladen skördas nerifrån efterhand som de utvecklas. Stammen skördas innan blomningen, när den är ca 2,5 cm tjock.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Blad, stjälk och stam.

Lagring och användning

Bladen ätes färska. Både blad och stam kan förvaras i kylskåp nån vecka. Stammen kan frysas efter förvällning.
Stammen kan antingen skalas och ätas färsk eller användas på samma sätt som sparris, antingen kokt i lättsaltat vatten eller stekt.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kan angrips av både bladlöss, sniglar, sallatsrotlöss, jordflylarver och sallatsbladmögel men under bra odlingsbetingelser brukar det inte vara några större problem då den är ganska motståndskraftig.

Sorttips

’Celtuce’, ’Vanlig’

Samodlingsväxter

Morot, rädisa, rättika, jordgubbar, gurka, lök- och kålväxter, körvel, majs, ärtor och bönor

Trivs inte med

Fänkål, vinruta

Odling av sparrissallat, trädlåda med skördade sparrissallat plantor

Odlingskalender: Sparrissallat

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Lactuca sativa var. augustana (var. asparagina)
Växtfamilj: Asteraceae (korgblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 40-80
Dagar sådd-utplantering: 20-25
Dagar grotid: 7-10
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 25
Radavstånd (cm): 25
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 30-45
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: