Spenat
Beskrivning
Spenaten är mycket vitamin- och mineralrik, tålig och snabbväxande. Den går att odla på de flesta jordar, men föredrar lätt, mullrik, fuktighetshållande och relativt kalkrik jord.
Sådd och utplantering
För att odla spenat: Så direkt på friland, ca 2 cm djupt, när jorden reder sig. Så spenatfröna glest eller gallra till 5 cm plantavstånd. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Sås i omgångar för tillgång hela säsongen men gör ett uppehåll under högsommaren då plantan lättare går i blom på grund av de långa ljusa dagarna. Bladen skördas efterhand.
Det kan också lyckas att så spenat i september, låta den övervintra och sedan skörda på våren och försommaren.
Skötsel
Spenat kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha fuktighetshållande jord.
Skörd
Bladen skördas efter hand. Spenat innehåller oxalsyra. För friska personer som äter varierat har det ingen betydelse för hälsan om man då och då äter livsmedel med höga halter av oxalsyra men om man har problem med njurarna bör man begränsa sitt intag.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Blad och stjälkar.
Lagring och användning
Ätes färska eller fryse in efter förvällning. Kan också torkas.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vanligen problemfri men kan ibland vara problem med bladlöss eller spenatbladmögel som ger gula fläckar på bladen och gråaktigt ludd på bladens undersida. Spraya med vatten för att bli av med bladlöss och byt växtplats till nästa omgång spenat om odlingen drabbats av spenatbladmögel. Som tur är är mögelangrepp ovanliga.
Sorttips
’Matador’, ’Viking’
Samodlingsväxter
Rädisa, rättika, tomat, störböna, kålväxter
Trivs inte med
Info saknas

Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Spinacia oleracea |
Växtfamilj: | Amaranthaceae (amarantväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 35-45 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 5-10 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 10 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 2 |
Höjd (cm): | 25-40 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 8 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Odlingskalender:
Spenat
Odlingskalender
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Tider för sådd och förodling för din odlingszon?
I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!
Spenaten är mycket vitamin- och mineralrik, tålig och snabbväxande. Den går att odla på de flesta jordar, men föredrar lätt, mullrik, fuktighetshållande och relativt kalkrik jord.
För att odla spenat: Så direkt på friland, ca 2 cm djupt, när jorden reder sig. Så spenatfröna glest eller gallra till 5 cm plantavstånd. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Sås i omgångar för tillgång hela säsongen men gör ett uppehåll under högsommaren då plantan lättare går i blom på grund av de långa ljusa dagarna. Bladen skördas efterhand.
Det kan också lyckas att så spenat i september, låta den övervintra och sedan skörda på våren och försommaren.
Spenat kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha fuktighetshållande jord.
Bladen skördas efter hand. Spenat innehåller oxalsyra. För friska personer som äter varierat har det ingen betydelse för hälsan om man då och då äter livsmedel med höga halter av oxalsyra men om man har problem med njurarna bör man begränsa sitt intag.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Blad och stjälkar.
Ätes färska eller fryse in efter förvällning. Kan också torkas.
Vanligen problemfri men kan ibland vara problem med bladlöss eller spenatbladmögel som ger gula fläckar på bladen och gråaktigt ludd på bladens undersida. Spraya med vatten för att bli av med bladlöss och byt växtplats till nästa omgång spenat om odlingen drabbats av spenatbladmögel. Som tur är är mögelangrepp ovanliga.
’Matador’, ’Viking’
Rädisa, rättika, tomat, störböna, kålväxter
Info saknas

Spenat
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Spinacia oleracea |
Växtfamilj: | Amaranthaceae (amarantväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 35-45 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 5-10 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 10 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 2 |
Höjd (cm): | 25-40 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 8 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Litet |
Kommer igen efter skörd: | Nej |