Beskrivning
Spritärten finns både som låg- och högväxande. Den liknar märgärten men har rundare frön. Smaken är inte lika söt som hos märgärten men den är betydligt snabbare och mer köldtålig.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön ätes
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön ätes
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)
Odlingskalender: Spritärt
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Ärtväxter kan binda kväve från luften till jorden och är därför en tillgång i växtföljden, men de kan också drabbas av växtföljdssjukdomar. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas.
Sådd och utplantering
För att odla spritärter: Så i rader direkt på friland så snart jorden reder sig. Spritärt är till skillnad från andra ärtor okänslig för kall jord. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra.
Odling och skötsel
Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor , nedmyllad kompost är bra. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Märgärt behöver något mer värme än spritärt. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät.
Skörd
Skörda när skidorna är runda med fullt utvecklade frön men fortfarande gröna. Skidorna spritas och fröna äts. Det går också att låta ärtorna sitta kvar och mogna för att använda till ärtsoppa.
Färska ärtor skördas helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Ärtorna.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Pisum sativum |
Växtfamilj: | Fabaceae (ärtväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 50-60 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 7-14 |
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 7 |
Radavstånd (cm): | 45 |
Sådjup (cm): | 3 |
Höjd (cm): | 40-200 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 8 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Närande |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR