Sök
Stäng denna sökruta.

Spritärt

Grön ärt
spritart

Beskrivning

Spritärten finns både som låg- och högväxande. Den liknar märgärten men har rundare frön. Smaken är inte lika söt som hos märgärten men den är betydligt snabbare och mer köldtålig.
Ärter delas in efter baljornas och frönas utseende och användning.
– Sockerärt: Platta baljor med outvecklade frön ätes
– Brytsockerärt: Köttiga baljor med nästan helt utvecklade frön ätes
– Spritärt: Den klassiska frysta ärtan
– Märgärt: Omogna gröna frön äts liksom på spritärt, sötare och mer värmekrävande
– Kokärt: Skördas sent på hösten när ärterna torkat (t.ex. gråärt)

Odlingskalender: Spritärt

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Ärtväxter kan binda kväve från luften till jorden och är därför en tillgång i växtföljden, men de kan också drabbas av växtföljdssjukdomar. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas.

Sådd och utplantering

För att odla spritärter: Så i rader direkt på friland så snart jorden reder sig. Spritärt är till skillnad från andra ärtor okänslig för kall jord. Blötlägg fröna i ljummet vatten några timmar innan sådd. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra.

Odling och skötsel

Ärtor kan odlas på de flesta jordar men vill helst ha väldränerad och gärna mullrik jord. Jorden bör inte vara alltför kväverik eftersom plantorna då kan bli veka. Däremot behöver plantorna kalium och fosfor , nedmyllad kompost är bra. Täck gärna med fiberväv efter sådd för en snabbare grodd. Jorden bör hållas fuktig för att skidorna ska utvecklas bra. Märgärt behöver något mer värme än spritärt. Såväl de höga som låga sorterna behöver stöd. Man kan till exempel använda hönsnät.

Skörd

Skörda när skidorna är runda med fullt utvecklade frön men fortfarande gröna. Skidorna spritas och fröna äts. Det går också att låta ärtorna sitta kvar och mogna för att använda till ärtsoppa.
Färska ärtor skördas helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Ärtorna.

Vill du ha sorttips, råd om samodling och lösningen på vanliga problem?

Ladda ner Odla ätbart app för att låsa upp alla odlingsråd. Det är gratis.

App Store

Google Play

Är du redan betalande medlem är det bara att logga in.

spritart

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Pisum sativum
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 50-60
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 7-14
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 7
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 40-200
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 8
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej
210903 App store logo ppt white 512 x 512

Vill du odla smartare och enklare?

På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.

Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.

LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR

Vi har gjort en app...

Vill du ha våra odlingsråd med dig i fickan? Kanske också stöd för odlingsplanering och en att-göra-lista för odlingen?

Ladda ner gratis här

App Store

Google Play Store

Vi har gjort en app...

För att du som odlar alltid ska ha våra odlingsråd nära till hands.

LADDA NER GRATIS HÄR