Spritböna, busk

Trädgårdsböna, Kokböna, Borlottiböna
Odling av spritböna, vit porslinsskål med skördade och spritade spritbönor

Beskrivning

Spritbönor är en slags trädgårdsböna. De odlas främst för bönorna, skidorna öppnas och bönorna plockas ut. Det finns numera många gamla kulturarvssorter av buskspritbönor tillgängliga som är fantastisk goda och dekorativa. Borlottibönan är en känd italiensk spritböna.
Trädgårdsbönor delas in i 4 olika grupper som alla finns både som lågväxande buskböna och som högväxande störböna:
– Brytböna: Mjälla gröna smala baljor som skördas späda
– Vax och purpurböna: Gula respektive purpurfärgade smala baljor, skördas när de fått ordentlig färg men innan de börjat svälla
– Skärböna: Platta gröna gula eller lila stora baljor, skördas innan de börjat svälla
– Sprit/kokböna: Spritas betyder att skidan öppnas och bönorna tas ut

Sådd och utplantering

För att odla spritbönor: Direktså på friland i rader då jordtemperaturen är minst 12 grader. Särskilt i norra Sverige kan förodling inomhus behövas. Bönor växer snabbt. Bara några veckor efter sådd är rotsystemet kraftig och plantan kan planteras ut. Så gärna i pluggbrätte. Utplanteras efter avhärdning när risken för frost är över.

Skötsel

Växtplatsen bör vara solig och skyddad. Den vill ha en mullhaltig, vattenhållande och lätt jord. Kupa gärna upp lite jord kring plantan så att den står stadigare. Buskbönor behöver inte bindas upp.

Skörd

Skörda antingen färska när skidorna är runda och fullmatade och bönorna inuti är knubbiga (i Borlottibönans fall rödstrimliga). Även baljorna är ätliga. Det går också bra att låta baljorna hänga kvar tills bönorna inuti börjar torka och hårdna. Ta in dem och låt dem eftermogna inomhus ett par veckor.
Färska bönor skördas helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Bönor och bönskidor.

Lagring och användning

Färska bönor kan förvällas och frysas in. Torkade bönor håller sig flera år om de förvaras torrt.
Både bönorna och skidorna kan användas i t.ex. grytor och soppor.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Drabbas ofta av svampar och virus. Smittan sprids via växtrester, frön, redskap och händer. För att förbygga kan man strö ut algomin, kalk eller stenmjöl och bespruta jorden med fräken eller algextrakt för sådd. Ett annan åtgärd som kan hjälpa är att använd upphöjda bäddar eller att förodla.

Sorttips

’Signe’, ’Mor Kristin’, ’Yin Yang’,’Borlotto di Vigevano’

Samodlingsväxter

Morot, potatis, selleri, kål, gurka, majs, kyndel, rädisa, rättika, sallat, dill, krasse

Trivs inte med

Lök, fänkål

Odling av spritböna, vit porslinsskål med skördade och spritade spritbönor

Odlingskalender: Spritböna, busk

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Phaseolus vulgaris
Växtfamilj: Fabaceae (ärtväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60-80
Dagar sådd-utplantering: 20-25
Dagar grotid: 6-12
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 12
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 45
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 90-200
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: