Beskrivning
Sommarsquash har vanligtvis ett buskigt växtsätt och producerar ny frukt så länge den skördas. Det finns undantag från det buskiga växtsättet, t.ex. ‘Tromboncino’ (är av arten Cucurbita Moschata) . Det finns avlånga gröna, gula och randiga zucchinivarianter men också många sorter som är minst lika goda – korta knubbiga, flaskformade, med rak eller böjd hals, knottrigt skal, tefatsformade i olika färger, runda i olika färger mm.
Odlingskalender: Squash, sommar
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odla inte gurkväxter på samma plats oftare än var fjärde år för att undvika jordburna sjukdomar.
Sådd och utplantering
För att odla sommarsquash: Förodla i såjord i stor kruka, inomhus eller i drivbänk, ca 4 veckor innan beräknad utplantering. Omskolas normalt inte. Vid eventuell omskolning, plantera inte ner djupare i jorden. Plantera ut plantorna med tillräckligt avstånd för sorten, när risken för nattfrost är helt förbi. Plantorna behöver avhärdas succesivt innan utplantering, det går också bra att täcka med fiberduk. Beroende på hur odlingen ser ut placeras squashen i rader med lite längre avstånd mellan raderna eller i förband på en bädd (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna).
Kan också sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (minst 15 grader).
Odling och skötsel
Squash är lättodlad men vill ha varm, mullrik, fuktig och näringsrik jord. Täck gärna jorden när den har blivit uppvärmd så att fukten hålls kvar. Täckmaterialet håller också frukterna rena.
Skörd
Skörda frukterna efterhand när de inte är alltför stora (10-20 cm). Blommorna är en riktig delikatess och kan stekas, friteras eller fyllas. Skörda hanblommorna på eftermiddagarna för att säkerställa att pollineringen är avklarad. Även blad och stjälkar är ätbara och man kan skörda nya skott efter hand. De är väldigt goda lätt stekta till pasta, i omelett eller som tillbehör.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Squashfrukter och blommor, skott, stjälkar och blad.
Lagring och användning
Äts färsk, håller sig några veckor i kylskåp.
Blommorna är en riktig delikatess och kan stekas, friteras eller fyllas. Skott, blad och stjälkar är goda lätt stekta till pasta, i omelett eller som tillbehör.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare. Vid torka kan mjöldagg och bladlöss förekomma. Om jorden hålls fuktig undviker man problem.
Sorttips
‘Costata Romanesco’, ‘Zuboda’ (grön avlång zucchini), ‘Yellow Crookneck’ (gul med böjd hals), ‘Trombonchino’ (långsmal krokig med fast kött, slingrande växtsätt)
Samodlingsväxter
Majs, ärter, buskbönor, solros, krasse
Trivs inte med
Potatis, kryddor, rädisa, rättika
Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?
Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Cucurbita pepo och C. moschata |
Växtfamilj: | Curcubitaceae (gurkväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 60-75 |
Dagar sådd-utplantering: | 21-28 |
Dagar grotid: | 6-10 |
Procent grobarhet (ca): | 75% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 15 |
Plantavstånd (cm): | 100 |
Radavstånd (cm): | 100 |
Sådjup (cm): | 2-3 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Nej |
Tål antal minusgrader (°C): | 0 |
Vattenbehov: | Stort |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Nej |