Squash, sommar

Zucchini, Sommarsquash, Courgette
Odling av sommarsquash, flera gula squash under bladen på en squashplanta i ett grönsaksland

Beskrivning

Sommarsquash har vanligtvis ett buskigt växtsätt och producerar ny frukt så länge den skördas. Det finns undantag från det buskiga växtsättet, t.ex. ’Tromboncino’ (är av arten Cucurbita Moschata) . Det finns avlånga gröna, gula och randiga zucchinivarianter men också många sorter som är minst lika goda – korta knubbiga, flaskformade, med rak eller böjd hals, knottrigt skal, tefatsformade i olika färger, runda i olika färger mm.

Sådd och utplantering

För att odla sommarsquash: Förodla i såjord i stor kruka, inomhus eller i drivbänk, ca 4 veckor innan beräknad utplantering. Omskolas normalt inte. Vid eventuell omskolning, plantera inte ner djupare i jorden. Plantera ut plantorna med tillräckligt avstånd för sorten, när risken för nattfrost är helt förbi. Plantorna behöver avhärdas succesivt innan utplantering, det går också bra att täcka med fiberduk. Beroende på hur odlingen ser ut placeras squashen i rader med lite längre avstånd mellan raderna eller i förband på en bädd (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna).
Kan också sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (minst 15 grader).

Skötsel

Squash är lättodlad men vill ha varm, mullrik, fuktig och näringsrik jord. Täck gärna jorden när den har blivit uppvärmd så att fukten hålls kvar. Täckmaterialet håller också frukterna rena.

Skörd

Skörda frukterna efterhand när de inte är alltför stora (10-20 cm). Blommorna är en riktig delikatess och kan stekas, friteras eller fyllas. Skörda hanblommorna på eftermiddagarna för att säkerställa att pollineringen är avklarad. Även blad och stjälkar är ätbara och man kan skörda nya skott efter hand. De är väldigt goda lätt stekta till pasta, i omelett eller som tillbehör.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.

Ätbara delar

Squashfrukter och blommor, skott, stjälkar och blad.

Lagring och användning

Äts färsk, håller sig några veckor i kylskåp.
Blommorna är en riktig delikatess och kan stekas, friteras eller fyllas. Skott, blad och stjälkar är goda lätt stekta till pasta, i omelett eller som tillbehör.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare. Vid torka kan mjöldagg och bladlöss förekomma. Om jorden hålls fuktig undviker man problem.

Sorttips

’Costata Romanesco’, ’Zuboda’ (grön avlång zucchini), ’Yellow Crookneck’ (gul med böjd hals), ’Trombonchino’ (långsmal krokig med fast kött, slingrande växtsätt)

Samodlingsväxter

Majs, ärter, buskbönor, jordärtskocka, solros, krasse, gurkört

Trivs inte med

Potatis, kryddor, rädisa, rättika

Odling av sommarsquash, flera gula squash under bladen på en squashplanta i ett grönsaksland

Odlingskalender: Squash, sommar

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Cucurbita pepo och C. moschata
Växtfamilj: Curcubitaceae (gurkväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling, Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 60-75
Dagar sådd-utplantering: 21-28
Dagar grotid: 6-10
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 15
Plantavstånd (cm): 100
Radavstånd (cm): 100
Sådjup (cm): 2-3
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: