Stjälkselleri

Blekselleri, Bladselleri

Beskrivning

Stjälkselleri kallas ofta blekselleri på grund av att det för gamla sorter var nödvändigt att kupa plantorna för att få mjälla stjälkar. Numera odlas i huvudsak självblekande sorter. Förutom den höga stjälk/bleksellerin finns även bladselleri som är lägre och har en kortare utvecklingstid.

Odling

För att odla stjälkselleri: Förodla tidigt på året eftersom den kräver en lång säsong. Fröna är ljusgroende så täck helst med bara vermekulit. För att förkorta groningstiden kan man blötlägga fröna ett dygn i ljummet vatten, torka av innan sådd. Bredså i lådor. Håll sådden fuktig. Efter att fröna har grott placeras de i ca 18 grader. Skola om i djupa krukor när plantorna fått första bladparet. Det är bra med extrabelysning fram till slutet av mars. Kyla underifrån ska undvikas. Plantera ut när jorden blivit uppvärmd, ca 15 grader. Risken för blomning ökar om temperaturen sjunker under 13°C.

Skötsel

Stjälksellerin vill ha lucker välgödslad och mullrik jord. Den behöver extra näring under växtsäsongen. Vill man ha blekare och mjällare stjälkar kan man kupa upp hö, halm eller löv som skydd men det går också bra att bara ta bort de yttersta bladen vid skörd.

Skörd och ätbara delar

Stjälksellerin odlas för sina blad och stjälkar. Den tål inte många frostgrader och måste skördas innan det blir alltför kallt. Kupning ger längre skördetid på hösten. Den används oftast färsk i sallader eller tillagad i soppor, grytor, gratänger etc.
Bladselleri som växer snabbare, bör skördas kontinuerligt eftersom stora blad kan bli beska i smaken. Även på bladsellerin äter man både stjälk och blad.

Lagring

Stjälksellerin håller sig några veckor på ett svalt och fuktigt ställe.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Larver från morotsfluga och sellerifluga kan skapa problem. Täck med fiberduk vid plantering.

Sorttips

’Tall Utah’ (stjälkselleri), ’Par-Cel’ (bladselleri)

Samplanteringsväxter

Kål, tomater, lök, sallat, uskbönor

Trivs inte med

Majs, potatis
Odling av stjälkselleri, fyra stjälkselleriplantor i rad på friland
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Apium graveolens
Växtfamilj: Apiaceae (flockblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 80-200
Dagar sådd-utplantering: 70-85
Dagar grotid: 14-21
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 10
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 0-0,2
Höjd (cm): 50
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 6
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Ja

Odlingskalender:

Stjälkselleri

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Stjälkselleri kallas ofta blekselleri på grund av att det för gamla sorter var nödvändigt att kupa plantorna för att få mjälla stjälkar. Numera odlas i huvudsak självblekande sorter. Förutom den höga stjälk/bleksellerin finns även bladselleri som är lägre och har en kortare utvecklingstid.

Odling

För att odla stjälkselleri: Förodla tidigt på året eftersom den kräver en lång säsong. Fröna är ljusgroende så täck helst med bara vermekulit. För att förkorta groningstiden kan man blötlägga fröna ett dygn i ljummet vatten, torka av innan sådd. Bredså i lådor. Håll sådden fuktig. Efter att fröna har grott placeras de i ca 18 grader. Skola om i djupa krukor när plantorna fått första bladparet. Det är bra med extrabelysning fram till slutet av mars. Kyla underifrån ska undvikas. Plantera ut när jorden blivit uppvärmd, ca 15 grader. Risken för blomning ökar om temperaturen sjunker under 13°C.

Skötsel

Stjälksellerin vill ha lucker välgödslad och mullrik jord. Den behöver extra näring under växtsäsongen. Vill man ha blekare och mjällare stjälkar kan man kupa upp hö, halm eller löv som skydd men det går också bra att bara ta bort de yttersta bladen vid skörd.

Skörd och ätbara delar

Stjälksellerin odlas för sina blad och stjälkar. Den tål inte många frostgrader och måste skördas innan det blir alltför kallt. Kupning ger längre skördetid på hösten. Den används oftast färsk i sallader eller tillagad i soppor, grytor, gratänger etc.
Bladselleri som växer snabbare, bör skördas kontinuerligt eftersom stora blad kan bli beska i smaken. Även på bladsellerin äter man både stjälk och blad.

Lagring

Stjälksellerin håller sig några veckor på ett svalt och fuktigt ställe.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Larver från morotsfluga och sellerifluga kan skapa problem. Täck med fiberduk vid plantering.

Sorttips

’Tall Utah’ (stjälkselleri), ’Par-Cel’ (bladselleri)

Samplanteringsväxter

Kål, tomater, lök, sallat, uskbönor

Trivs inte med

Majs, potatis

Stjälkselleri

Odling av stjälkselleri, fyra stjälkselleriplantor i rad på friland
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Apium graveolens
Växtfamilj: Apiaceae (flockblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 80-200
Dagar sådd-utplantering: 70-85
Dagar grotid: 14-21
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 10
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 40
Sådjup (cm): 0-0,2
Höjd (cm): 50
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 6
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Ja