Beskrivning
Stjälkselleri kallas ofta blekselleri på grund av att det för gamla sorter var nödvändigt att kupa plantorna för att få mjälla stjälkar. Numera odlas i huvudsak självblekande sorter. Förutom den höga stjälk/bleksellerin finns även bladselleri som är lägre och har en kortare utvecklingstid.
Odlingskalender: Stjälkselleri
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Odla helst inte selleri på samma plats oftare än var femte år för att undvika jordburna sjukdomar. Trots detta kan du ändå att odla selleri varje år även om har du färre bäddar. Använd mycket kompost/jordförbättring och gör ditt bästa med att växla odlingsplats för sellerin.
Sådd och utplantering
För att odla stjälkselleri: Förodla tidigt på året eftersom den kräver en lång säsong. Fröna är ljusgroende så täck helst med bara vermekulit. För att förkorta groningstiden kan man blötlägga fröna ett dygn i ljummet vatten, torka av innan sådd. Bredså i lådor. Håll sådden fuktig. Efter att fröna har grott placeras de i ca 18 grader. Skola om i djupa krukor när plantorna fått första bladparet. Det är bra med extrabelysning fram till slutet av mars. Kyla underifrån ska undvikas. Plantera ut när jorden blivit uppvärmd, ca 15 grader. Risken för blomning ökar om temperaturen sjunker under 13°C.
Odling och skötsel
Stjälksellerin vill ha lucker välgödslad och mullrik jord. Den behöver extra näring under växtsäsongen. Vill man ha blekare och mjällare stjälkar kan man kupa upp hö, halm eller löv som skydd men det går också bra att bara ta bort de yttersta bladen vid skörd.
Skörd
Stjälksellerin odlas för sina blad och stjälkar. Den tål inte många frostgrader och måste skördas innan det blir alltför kallt. Kupning ger längre skördetid på hösten.
Bladselleri som växer snabbare, bör skördas kontinuerligt eftersom stora blad kan bli beska i smaken. Även på bladsellerin äter man både stjälk och blad.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Stjälk och blad.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Apium graveolens |
Växtfamilj: | Apiaceae (flockblommiga) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling |
Dagar sådd-skörd: | 80-200 |
Dagar sådd-utplantering: | 70-85 |
Dagar grotid: | 14-21 |
Procent grobarhet (ca): | 70% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 10 |
Plantavstånd (cm): | 30 |
Radavstånd (cm): | 40 |
Sådjup (cm): | 0-0,2 |
Höjd (cm): | 50 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 6 |
Vattenbehov: | Stort |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Ja |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR