Svartkål

Palmkål
Odling av svartkål, två svartkålsplantor i ett grönsaksland bland andra grödor

Beskrivning

Svartkålen har svartgröna, långa blad med kraftigt bucklig struktur och ljusa mittnerver. Mycket fin även som dekorationsväxt i kruka och rabatt. Svartkål är köldtålig.

Sådd och utplantering

För att odla svartkål: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på våren. Håll sådden fuktig. Placeras i ca 20 grader, ljust och svalare efter groning. Utplanteras efter avhärdning. Risken för nattfrost behöver inte vara över. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Svartkål kan omskolas en eller två gånger, varje gång i en lite större plugg/kruka. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering. Vid utplantering, packa till jorden försiktigt kring plantan. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg. Svartkål kan också sås direkt på friland, ca. 1 cm djupt, från det att jorden blivit något uppvärmd fram till i slutet av juni.

Skötsel

Svartkål trivs bäst på lucker näringsrik och jord. Behöver god tillgång på näring och vatten. Fiberduk eller kålnät skyddar mot skadeinsekter. Kan ofta skördas ofta skördas hela vintern.

Skörd

Skörda de yttre bladen allt eftersom så snart att plantan är stor och fin någon gång i september och hela hösten och även under vintern. Svartkål är efter ett par frostnätter.

Ätbara delar

Blad och stjälkar.

Lagring och användning

Hållbarhet ca 2 veckor i plast i kylskåp men äts helst färsk. Kan också frysas in efter förvällning eller torkas.
Svartkål används som grönkål eller spenat i matlagningen.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kålflugans och kålfjärilens larver som äter på blad och rötter är ett stort problem för kålväxter. Vid torka tidigt på säsongen kan det också vara problem med jordloppor som gnager på plantorna. Motskadegörare hjälper det att vattna regelbundet och att försöka stärka växten genom duschning med nässelvatten och algextrakt så att den klarar att stå emot angrepp bättre.
Samodling med doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes hjälper också mot angrepp. Mot fjärilslarver finns ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, som kan användas i södra Sverige. Man kan också leta reda på äggansamlingar under bladen och klämma sönder äggen. Täckning med fiberduk är ett alternativ för att skydda mot skadeinsekter och det fungerar ofta bra. En nackdel med fiberduk är dock att man då stänger ute skadedjurens naturliga fiender och att skadedjuren stängs in i stället för ut om det finns övervintrande insektsägg i jorden.
Det är viktigt att byta växtplats år från år för att minska skadedjurens effekter på odlingen. Klumprotssjuka är en svampsjukdom som attackerar plantans rötter så att den inte kan ta upp vatten och näring. Sporerna kan överleva i jorden upp till 20 år. Smittan sprids lätt (även via skor och redskap). Angripna plantor slängs i soporna och inte på komposten. Om odlingen blivit angripen måste kålodlingen flyttas till annan plats. För att undvika att drabbas av klumprotssjuka är det viktigt att rotera platsen där man odlar olika grödor år från år, dvs. tillämpa växtföljd.

Sorttips

’Nero di Toscana’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Odling av svartkål, två svartkålsplantor i ett grönsaksland bland andra grödor

Odlingskalender: Svartkål

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. sabellica
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 90-110
Dagar sådd-utplantering: 28-42
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 80%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 50
Radavstånd (cm): 50
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): 50-75
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 8
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Stort
Kommer igen efter skörd: Ja

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: