Beskrivning
Vaxbönor är en slags trädgårdsböna. De odlas för färskkonsumtion och hela baljan äts. Vaxbönor egentligen samma grupp som purpurbönor men har gulfärgade skidor och stjälkar.
Trädgårdsbönor delas in i 4 olika grupper som alla finns både som lågväxande buskböna och som högväxande störböna:
– Brytböna: Mjälla gröna smala baljor som skördas späda
– Vax och purpurböna: Gula respektive purpurfärgade smala baljor, skördas när de fått ordentlig färg men innan de börjat svälla
– Skärböna: Platta gröna gula eller lila stora baljor, skördas innan de börjat svälla
– Sprit/kokböna: Spritas betyder att skidan öppnas och bönorna tas ut
Odlingskalender: Vaxböna, busk
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Växtföljdsinformation
Ärtväxter kan binda kväve från luften till jorden och är därför en tillgång i växtföljden, men de kan också drabbas av växtföljdssjukdomar. För att undvika problem med svampsjukdomar bör en minst 4-årig växtföljd tillämpas.
Sådd och utplantering
För att odla vaxbönor: Direktså på friland i rader då jordtemperaturen är minst 12 grader. Särskilt i norra Sverige kan förodling inomhus behövas. Bönor växer snabbt. Bara några veckor efter sådd är rotsystemet kraftig och plantan kan planteras ut. Så gärna i pluggbrätte. Utplanteras efter avhärdning när risken för frost är över. Vaxbönan klarar ofta sämre väder på våren lite bättre än vanlig brytböna.
Odling och skötsel
Vaxbönan vill ha en mullhaltig, vattenhållande och lätt jord. Växtplatsen bör vara solig och skyddad. Kupa gärna upp lite jord kring plantan så att den står stadigare. Buskbönor behöver inte bindas upp.
Skörd
Skörda skidorna efterhand som de är fullt utvecklade och fröna fortfarande är små. Knipsa av bönskidorna med fingrarna så att fästet och en del av bönstjälken sitter kvar vid bönskidan.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Ätbara delar
Hela bönskidan.
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Phaseolus vulgaris |
Växtfamilj: | Fabaceae (ärtväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Mull |
Förodling/direktsådd: | Förodling, Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 60-80 |
Dagar sådd-utplantering: | 20-25 |
Dagar grotid: | 6-12 |
Procent grobarhet (ca): | 75% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 12 |
Plantavstånd (cm): | 10 |
Radavstånd (cm): | 45 |
Sådjup (cm): | 3 |
Höjd (cm): | 40 |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 0 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Närande |
Kommer igen efter skörd: | Nej |
Vill du odla smartare och enklare?
På Odla ätbart får vi varje dag äran att hjälpa tusentals människor som precis som du gillar att odla.
Hos oss hittar du beprövade råd och verktyg som verkligen underlättar.
Vill du få stöd med planering och att hålla koll på din odling från sådd till skörd?
Med Odla ätbart app får du allt du behöver för att lyckas – på ett och samma ställe.
LÄS MER OCH LADDA NER GRATIS HÄR