Vintersallat

Machêsallat, Fältsallat

Beskrivning

Vintersallat bildar rosetter som är 10-15 cm höga. Den har mörkgröna blad med en lite nötig sallatssmak.

Odling

För att odla vintersallat: Så direkt på våren eller under sensommaren. Så glest och ca 0,5 cm djupt. Vid gallring blir bladrosetterna större och finare. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Om man vill skörda tidigt på våren går det också bra att så vintersallat sent på hösten.

Skötsel

Vintersallat kan man odla på de flesta jordar. Går bra att odla i växthus, framförallt under hösten och vinterhalvåret. Bra eftergröda. Behöver ingen extra näring om jorden är grundgödslad.

Skörd och ätbara delar

Skörda genom att klippa av blad eller knippen av blad i omgångar. Hela rosetten kan också skördas men då kommer den inte tillbaka. Om plantan är på väg att gå i blom – kapa av den vid basen men lämna några små blad kvar. Då kommer plantan igen.

Lagring

Ätes färsk eller tillagas som spenat och mangold. Förvaras i kylskåp.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vintersallat är oftast problemfri

Sorttips

’Verte de Cambrai’, ’Large Leaved d’Orlanda’

Samplanteringsväxter

Trivs inte med

Odling av buketter av vintersallat som växter tätt tillsammans
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Valerianella locusta
Växtfamilj: Valerianaceae (vänderotsväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 55-85
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 20
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 16-18
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

Odlingskalender:

Vintersallat

Odlingskalender

J F M A M J J A S O N D

Tider för sådd och förodling för din odlingszon?​

I vår medlemstjänst Min odlingsplanering, beräknar vi första datum för sådd, omskolning, utplantering och skörd av alla växter som finns i Odla ätbarts västbibliotek – för din växtzon!

Beskrivning

Vintersallat bildar rosetter som är 10-15 cm höga. Den har mörkgröna blad med en lite nötig sallatssmak.

Odling

För att odla vintersallat: Så direkt på våren eller under sensommaren. Så glest och ca 0,5 cm djupt. Vid gallring blir bladrosetterna större och finare. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Om man vill skörda tidigt på våren går det också bra att så vintersallat sent på hösten.

Skötsel

Vintersallat kan man odla på de flesta jordar. Går bra att odla i växthus, framförallt under hösten och vinterhalvåret. Bra eftergröda. Behöver ingen extra näring om jorden är grundgödslad.

Skörd och ätbara delar

Skörda genom att klippa av blad eller knippen av blad i omgångar. Hela rosetten kan också skördas men då kommer den inte tillbaka. Om plantan är på väg att gå i blom – kapa av den vid basen men lämna några små blad kvar. Då kommer plantan igen.

Lagring

Ätes färsk eller tillagas som spenat och mangold. Förvaras i kylskåp.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vintersallat är oftast problemfri

Sorttips

’Verte de Cambrai’, ’Large Leaved d’Orlanda’

Samplanteringsväxter

Trivs inte med

Vintersallat

Odling av buketter av vintersallat som växter tätt tillsammans
Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Valerianella locusta
Växtfamilj: Valerianaceae (vänderotsväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 55-85
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 5-10
Procent grobarhet (ca): 65%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 10
Radavstånd (cm): 20
Sådjup (cm): 1
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 16-18
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej