
Beskrivning
Vintersallat bildar rosetter som är 10-15 cm höga. Den har mörkgröna blad med en lite nötig sallatssmak.
Sådd och utplantering
För att odla vintersallat: Så direkt på våren eller under sensommaren. Så glest och ca 0,5 cm djupt. Vid gallring blir bladrosetterna större och finare. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Om man vill skörda tidigt på våren går det också bra att så vintersallat sent på hösten.
Odling och skötsel
Vintersallat kan man odla på de flesta jordar. Går bra att odla i växthus, framförallt under hösten och vinterhalvåret. Bra eftergröda. Behöver ingen extra näring om jorden är grundgödslad.
Skörd
Skörda genom att klippa av blad eller knippen av blad i omgångar. Hela rosetten kan också skördas men då kommer den inte tillbaka. Om plantan är på väg att gå i blom – kapa av den vid basen men lämna några små blad kvar. Då kommer plantan igen.
Ätbara delar
Blad.
Lagring och användning
Ätes färsk eller tillagas som spenat och mangold. Förvaras i kylskåp.
Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)
Vintersallat är oftast problemfri
Sorttips
’Verte de Cambrai’, ’Large Leaved d’Orlanda’
Samodlingsväxter
–
Trivs inte med

Odlingskalender: Vintersallat
J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
Vetenskapligt namn: | Valerianella locusta |
Växtfamilj: | Valerianaceae (vänderotsväxter) |
Växtplats: | Friland |
Typ av jord: | Sand, Mull, Ler |
Förodling/direktsådd: | Direktsådd |
Dagar sådd-skörd: | 55-85 |
Dagar sådd-utplantering: | Direktsådd, förodlas ej |
Dagar grotid: | 5-10 |
Procent grobarhet (ca): | 65% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 5 |
Plantavstånd (cm): | 10 |
Radavstånd (cm): | 20 |
Sådjup (cm): | 1 |
Höjd (cm): | - |
Tål halvskuggigt läge: | Tål halvskugga |
Tål antal minusgrader (°C): | 18 |
Vattenbehov: | Mellan |
Näringsbehov: | Mellan |
Kommer igen efter skörd: | Nej |