Vintersquash

Vintersquash
Odling av vintersquash, skördade rödorange vintersquash i närbild

Beskrivning

Vintersquash är i de allra flesta fall en annan art än sommarsquash och går till skillnad från sommarsquashen att lagra. Skalen är hårda och de finns i en mängd storlekar färger och former. Växtsättet är vanligtvis slingrande och de behöver mycket plats.

Sådd och utplantering

För att odla vintersquash: Förodla i såjord i stor kruka, inomhus eller i drivbänk, ca 4 veckor innan beräknad utplantering. Omskolas normalt inte, men vid eventuell omskolning undvik att plantera ner plantan djupare i jorden. Plantera ut plantorna med tillräckligt avstånd för sorten när risken för nattfrost är helt förbi. Plantorna behöver avhärdas succesivt innan utplantering, det går också bra att täcka med fiberduk. Beroende på hur odlingen ser ut placeras squashen i rader med lite längre avstånd mellan raderna eller i förband på en bädd (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna).

Skötsel

Squash är lättodlad men vill ha varm, mullrik, fuktig och näringsrik jord. Täck gärna jorden när den har blivit uppvärmd så att fukten hålls kvar. Täckmaterialet håller också frukterna rena. För att påskynda mognaden kan man begränsa antalet fruktanlag till 2 per planta. Om det finns plats vid sidan av odlingen kan man låta dem slingra sig över mark som annars inte används. Sorter med mindre frukter eller dekorativa blad (t.ex. Fikonbladpumpan), kan man binda upp mot spaljéer eller portaler.

Skörd

Skörda så sent som möjligt på säsongen men innan frosten eftersom hållbarheten då blir försämrad. Ju mer mogna frukterna är desto bättre hållbarhet. Ett tecken på att de är mogna är att skaftet torkat. Blommorna kan skördas och ätas. Skörda hanblommorna på eftermiddagarna för att säkerställa att pollineringen är avklarad. Även blad och stjälkar är ätbara och man kan skörda nya skott efter hand.

Ätbara delar

Squashfrukter och blommor, skott, stjälkar och blad.

Lagring och användning

Lufttorkas i 25-30 grader i ca 10 dagar. Kan därefter förvaras inomhus hela vintern. Ofta är de en riktig prydnad.
Fruktköttet används t.ex. till soppor, grytor och som ugnsstekt men kan också användas i desserter och mjuka kakor. Blommorna är en riktig delikatess och kan stekas, friteras eller fyllas. Skott, blad och stjälkar är goda lätt stekta till pasta, i omelett eller som tillbehör.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare. Vid torka kan mjöldagg och bladlöss förekomma. Om jorden hålls fuktig undviker man problem.

Sorttips

’Uchiki Kuri’ (orange, rund, svagt droppformad), ’Green Kuri'(liten grön), ’Blue hubbard’ (ljust blågrön, knölig), ’Kroshka’ (vit, söt smak), ’Buttercup’ (mökgrön, trumformad, bra lagringsegenskaper)

Samodlingsväxter

Majs, ärter, buskbönor, jordärtskocka, solros, krasse, gurkört

Trivs inte med

Potatis, kryddor, rädisa, rättika

Odling av vintersquash, skördade rödorange vintersquash i närbild

Odlingskalender: Vintersquash

J F M A M J J A S O N D

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Cucurbita maxima och C. pepo
Växtfamilj: Curcubitaceae (gurkväxter)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Mull, Ler
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 85-110
Dagar sådd-utplantering: 28-35
Dagar grotid: 6-10
Procent grobarhet (ca): 75%
Lägsta grotemperatur (°C): 15
Plantavstånd (cm): 100
Radavstånd (cm): 100
Sådjup (cm): 2-3
Höjd (cm): -
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 0
Vattenbehov: Stort
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Nej

”Så bra med odlingsråd alltid nära till hands”
Växtbiblioteket i vår app finns här: