Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Rosmarin

Odling av rosmarin, närbild på rosmarinkvist

Beskrivning

Rosmarin är en flerårig halvbuske men som ofta odlas som en ettårig växt i Sverige. Den blommar i både vitt, rosa och blått men det är sällan den blommar i Sverige. Planteras på en varm plats i trädgården.

Odlingskalender: Rosmarin

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Flerårig växt, ingår normalt inte i växtföljden.

Sådd och utplantering

För att odla rosmarin: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte tidigt på säsongen. Att fröså rosmarin kan vara lite knepigt att lyckas med. Fröna har normalt låg grobarhet och gror sakta. Placeras i kylskåp 2 veckor, därefter rumstemperatur. Efter groning ljust och svalare. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Använd små plastkrukor eller pluggbrätten som du fyller med planteringsjord, gärna med inblandning av grus eller perlit för ökad dränering. Ibland kan plantorna dra iväg och bli långa och rangliga. Då kan du plantera om dem en bit ner i djupare krukor så att rangligheten försvinner. Toppa plantan ovanför nedersta bladparet när minst två bladpar vuxit upp för ett buskigare växtsätt. Utplantering efter avhärdning när frostrisken är över.

Odling och skötsel

Rosmarin vill ha en lätt, väldränerad, gödslad jord på en varm plats.
Att övervintra rosmarin kan vara en utmaning. I södraste delarna av landet kan det fungera om plantan täcks under vintern. Däremot kan det lyckas att övervintra plantorna inomhus i kruka i ett svalt (optimal temp. 10-12 grader) och ljust utrymme och även i ett tomt växthus kan den klara vintern.

Skörd

Blad och blommor skördas kontinuerligt under hela sommaren och kan ätas färska ellet torkas. Skörda genom att klippa toppskott. Hela kvistar kan användas eller så repas bladen.
Blad torkas på galler och hela kvistar skördas precis innan blomningen och hängs i buketter. Torkningen bör ske i varmt och luftigt utrymme.

Ätbara delar

Blad eller hela kvistar.

Lagring och användning

Bladen kan användas färska eller torkade. Även blommorna är ätliga och har en något mildare smak än bladen.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Vanligtvis inga problem med sjukdomar eller skadegörare.

Sorttips

‘Vanlig’

Samodlingsväxter

Kål, chili, salvia, bönor

Trivs inte med

Morot, potatis

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

Odling av rosmarin, närbild på rosmarinkvist

Faktaruta

Kategori: Kryddväxt
Vetenskapligt namn: Rosmarinus officinalis
Växtfamilj: Lamiaceae (kransblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 100-130
Dagar sådd-utplantering: Info saknas
Dagar grotid: 10-20
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): Info saknas
Plantavstånd (cm): 30
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 0,5
Höjd (cm): 40
Tål halvskuggigt läge: Nej
Tål antal minusgrader (°C): 2
Vattenbehov: Litet
Näringsbehov: Litet
Kommer igen efter skörd: Perenn

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD