Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Salladssenap

Sarepta, Sareptasenap, Bladsarepta
salladssenap

Beskrivning

Salladssenap eller bladsarepta som den också kallas är en bladgrönsak med pepprig smak. Den finns i olika sorter med med breda till djupt flikiga blad. Färgen är olika nyanser av grön, mörkröd eller grönviolett. Den används som plocksallat och tål minusgrader.

Odlingskalender: Salladssenap

J F M A M J J A S O N D

Växtföljdsinformation

Snabb kultur, kan sås eller planteras var som helst i odlingen.

Sådd och utplantering

För att odla salladssenap: Direktså fröna i omgångar från tidigaste vår till sent in på sommaren. De sås glest, ca 1 cm djupt. Vattna innan sådd och håll jorden fuktig under grotiden. Kan sås direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd.
Salladssenap vill växa i lite kraftigare, väldränerad jord med god tillgång på näring så grundgödsla innan sådd.
Sådd under senare delen av i juli brukar ge bäst skörd. Kan höstsås.
Så gärna i flera omgångar för god tillgång hela säsongen.

Odling och skötsel

Gallra om du råkat så för tätt till ett plantavstånd på 20-35 cm. All kål gillar relativt hög fuktighet i jorden så täckodla gärna med organiskt material. Då salladssenap är en snabb kålsort räcker näringen om du grundgöslat ordentligt men gödsla om du odlar flera omgångar.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt och vänta inte med skörden eftersom plantorna kan gå i blom på sommaren. Skörda blad efter hand eller skär av hela plantor. Förutom bladen är även stjälkar ätliga. Späda plantor är mildare i smaken än äldre plantor.
Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet.
Salladssenap tål flera graders frost och kan ätas färsk långt in på senhösten.

Ätbara delar

Blad och stjälkar.

Lagring och användning

Ätes färsk men även tillagad i grytor eller liknande. Både blad och stjälkar används i köket men till sallad används späda blad.

Vanliga problem (sjukdomar, skadedjur)

Kan angripas av samma sjukdomar som andra korsblommiga växter men det vanligaste problemet är jordloppor. De är till störst problem tidigt på säsongen och speciellt vid torka. Vid lättare angrepp gnager de små hål på bladen som vilket endast är ett estetiskt problem, vid svårare angrepp kan de äta upp hela plantan. För att undvika problem ska man se till att det är fuktigt, och täcka med fiberduk.
Ett annat sätt är att odla i krukor inomhus eller i växthus och placera ut när plantorna har blivit lite större, de är då mer tåliga mot angrepp. För snabbare kålkulturer är det ovanligt med problem med klumprotssjuka och därför är rotation av växtplatsen inte lika viktigt som för andra kålväxter.

Sorttips

‘Osaka Purple’, ‘Southern Giant Curled’

Samodlingsväxter

Doftande kryddor, lök, purjolök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes, sallat

Trivs inte med

Jordgubbar, potatis

Vill du ha med dig alla odlingsråd i fickan?

Ladda ner Odla ätbart app idag, för att alltid ha våra odlingsråd nära till hands. Det är gratis!

App Store

Google Play

salladssenap

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Vetenskapligt namn: Brassica juncea
Växtfamilj: Brassicaceae (korsblommiga)
Växtplats: Friland
Typ av jord: Sand, Mull
Förodling/direktsådd: Direktsådd
Dagar sådd-skörd: 40-50
Dagar sådd-utplantering: Direktsådd, förodlas ej
Dagar grotid: 5-8
Procent grobarhet (ca): 70%
Lägsta grotemperatur (°C): 5
Plantavstånd (cm): 20
Radavstånd (cm): 30
Sådjup (cm): 0,5
Höjd (cm): 30-40
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 6
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Mellan
Kommer igen efter skörd: Ja

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD