Sök
Stäng denna sökruta.
Sök
Stäng denna sökruta.

Höst – 3. Fröskörd i praktiken

När man tar frö är det bra att tänka på att ta fröna från de finaste, tidigaste plantorna och de mest välformade frukterna. På så sätt får man fram sorter som är bra anpassade till den jord och det klimat man har och får en förbättring för varje generation.
Skörda frö med fiberpåse

Allmänt om skörd av frö från fruktgrönsaker

När man skördar frö från fruktgrönsaker som tomat, chili, aubergine, gurka, squash och pumpa, tar man frön inifrån frukterna.  Då är det extra viktigt att välja ut de bästa plantorna och de finaste frukterna.

Låt frukterna sitta kvar tills de är nästan övermogna och plocka sen ut fröna.

Allmänt om skörd av frö från övriga grönsaker

Skörda fröna i torrt väder när fröerna är fullt utvecklade och nästan faller av. Sortera bort de frön som är avvikande och torka fröna inomhus så att de är riktigt torra.

  • Övriga ettåriga grönsaker behöver få gå i blom för att det ska gå att ta frön och dessa växter ger frö samma år. Några exempel på ettåriga växter är spenat, mangold, sallat, ärtor och bönor. Lämna gärna en planta i landet som får lov att stå kvar och bilda fröställningar.
  • Många tvååriga växter som till exempel purjo och havrerot har dekorativa blommor och det kan vara roligt att låta dem övervintra och blomma året efter.
  • Perenna grönsaker ger frö varje år. Exempel på perenna grönsaker som är bra att ta frö av är lungrot och rankspenat

För alla frön gäller att de behöver torkas några dagar tills de är helt torra. Rensa sen bort torrt skräp för hand eller genom att blåsa. Förpacka fröerna i märkta påsar och förvara torrt och svalt.

Tips för fröskörd av några vanliga växter

Tomat: Tomat är det nog många som redan har tagit frön från. Tomater är självbefruktande men om olika sorters tomater står mycket tätt i ett växthus finns dock en liten risk för korspollinering (läs mer om korspollinering i ’Höst – Ta frö’). Frön ska tas från riktigt fullmogna frukter. Ett tips för att döda bakterier och svampar hos frön som kan skada tomatplantan när den börjar växa är att sterilisera fröna. Fröna läggs då i ett glas vatten och får jäsa i 2–5 dagar. När jäsningen är klar sjunker de mogna fröna till botten vid skakning samtidigt som de omogna flyter. Detta förfarande efterliknar hur det går till i naturen när mogna tomater faller till marken och börjar ruttna – en sterilisering sker då.

Chili, paprika: Chili och paprika är självbefruktande men eftersom bin gillar blommorna finns en liten risk för korspollinering. Om man vill vara helt säker på att få rätt sort kan man täcka den planta som ska ge frön med fiberduk. Låt frukterna sitta kvar tills de nästan är övermogna. Frukten delas och fröna skrapas ur och avskiljs från skräp.

Bönor: Både trädgårdsbönor (buskbönor och störbönor), rosenbönor och bondbönor är mycket lätta att fröodla. De är självbefruktande men korsningar förekommer så odla en sort per säsong om du vill vara helt säker på att fröna är sortäkta. Fröet är moget när baljan blir brun och läderartad, de plockas då och torkas inomhus. När baljorna är riktigt torra kan fröna plockas ut.

Ärtor: Ärtor är självbefruktande och korsar sig inte. Låt baljorna som du vill ta frön från sitta kvar så länge som möjligt. Det är viktigt att välja ut de fina ärtorna, de har en benägenhet att försämras mellan generationerna.

Sallat: Sallat är självbefruktande men korspollinering förekommer om avståndet är mindre än 3 m. Välj ut de huvuden som är finast och som gått i blom sent för att ta frön. Eftersom fröna mognar ojämnt så det kan vara bra att binda om fröställningen med t.ex. en fiberdukspåse så att inte frön faller till marken.

Ruccola: Ruccola är korspollinerande men korsar sig inte med annan kål. Den går lätt i blom och är lätt att ta frön från. De torra fröbaljorna repas av och får eftertorka inomhus.

Dill: Dill är korspollinerande och om man ska ta frön bör man bara odla en sort. Stänglarna skärs av när fröna börjar bli bruna och torra men stjälken fortfarande är grön. Häng själkarna upp och ner över en bricka för att samla upp fröer som ramlar ner under torkningen.

Squash, pumpa, gurka: Squash, pumpa och gurka är korsbefruktande och har enkönade blommor, plantorna har både hon och hanblommor. Med några få undantag korsar de sig bara inom sin egen art. För att få sortrena fröer behöver det vara minst 500 meters avstånd mellan olika sorter. Det går också bra att täcka blommor strax innan de slår ut och göra en manuell befruktning.

Morot, palsternacka: Morot och palsternacka är korsbefruktande och vill får sortäkta frön bör man vara säker på att inga andra sorter eller vildmorötter/palsternackor finns i närheten. Båda är tvååriga och kan grävas upp på hösten och blastas av för att planteras igen på våren så fort tjälen går ur jorden, om man ska vara säker på att plantorna överlever vintern. Annars kan de stå kvar på plats i grönsakslandet. Andra året kommer en hög blomma utvecklas.

Havrerot, svartrot:  Havrerot och svartrot är självpollinerande och tvååriga. Till skillnad från morot och palsternacka kan de stå kvar på friland över vintern. Andra året blommar de i juli med vackra blommor.

Kryddväxter: Kryddväxter är normalt självbefruktande och går bra att ta frö från men för basilika råder stor korsningsrisk.

Två saker att undvika när du tar frö

Undvik att använda frön som är tagna från F1 hybrider. F1 hybrider är mycket vanliga och de tas fram genom att korsa två föräldrar från genetiskt olika sorter eller arter för att åstadkomma särskilda egenskaper. Läs mer om varför här. Du kan se på fröpåsen om den sort du odlat är en F1 hybrid. 

Undvik också att ta fröer från grönsaker köpta i affären. Vi rekommenderar inte att använda frön från tomat eller paprika köpt i mataffären, de kan bära på allvarliga virus utan att det syns på själva frukten. Läs mer om detta här.

Vanlig potatis och vitlök som du köpt i affären kan också bära på sjukdomar bör inte användas som utsäde. Välj i stället certifierat utsäde, det vill säga godkända sättpotatisar respektive sättvitlökar som finns i trädgårdshandeln.

ODLA ÄTBART APP

Odla i lugn och ro?

Smarta verktyg och odlingsråd som förenklar och tar dig steg för steg från sådd till skörd.

Växtbibliotek

Från sådd till skörd

Pålitliga och beprövade odlingsråd för över 100 ätbara grönsaker, blommor, kryddväxter och bär. Gratis.

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD

Skaffa Odla ätbart app idag!

MER SKÖRD, BÄTTRE FOKUS
OCH SKÖNARE KÄNSLA –
FRÅN SÅDD TILL SKÖRD