Höstsådd för skörd på hösten
Det finns några saker att tänka på när du sår på hösten. Både att välja rätt grödor och att planera tid för sådd är viktig när du sår för att skörda på hösten.
Det gäller att välja grödor som kan växa trots lägre temperaturer och dessutom har en kort utvecklingstid. Utvecklingstiden är den tid det tar från att en gröda sås till att den är färdig att skörda. I Odla ätbarts växtbibliotek, Växter A-Ö, hittar du utvecklingstiden för alla grödor i växtbiblioteket.
Exempel på grödor som passar för denna typ av höstsådd är rädisor, ruccola, vintersallat, spenat eller asiatiska bladgrönsaker. De har kort utvecklingstid och hinner komma upp och ge en extra skörd innan det blir för kallt och mörkt på hösten.
Växterna behöver både ljus och värme för att utvecklas och när växterna får mindre än 10 timmar ljus per dag avstannar tillväxten. Detta sker i hela Sverige kring mitten av oktober. På höst och vår när växterna inte får lika mycket ljus är utvecklingstiden längre än under sommarmånaderna. Det gäller alltså att du sår i tid så att dina växter hinner få tillräckligt med ljus för att hinna utvecklas.
Bristen på ljus sätter alltså stopp för tillväxten på hösten men ofta kommer första frosten långt före höstmörkret. Kalla temperaturer hämmar tillväxten även om växten tål kyla. Därför är det också viktigt att ha lite koll på när det är sannolikt att första frost infaller där du bor. Under avsnitt ’Höst – Första frost’ kan du läsa mer om hur du gör för att ta reda på när det finns risk för första frost där du bor. Du kan också skydda dina växter mot kyla för att förlänga växtens tillväxtperiod. Läs mer under ’Höst – Förläng säsongen’.
Sedan är det alltså bara att räkna baklänges för att veta när du senast kan så – utvecklingstid, antal soltimmar och första frost avgör alltså när det är dags att så på hösten så att du ska hinna få en skörd till innan trädgården går ner i vintervila.
Höstsådd för skörd nästa säsong
Man kan också så fröer sent på hösten som inte kommer hinna gro och i stället vilar i jorden tills värmen kommer på våren. Här ger vi våra bästa tips för sådd sent på hösten.
Hur kan fröerna överleva över vintern?
Fröer av ätbara blommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i jorden och gror inte förrän på våren då värme och ljus kommer tillbaka.
Exempel på växter som fungerar bra att så sent på hösten är blåklint, anisisop, ringblomma, palsternacka, morot, vintersallat, svartrot, salladslök, gräslök, dill och persilja. Även rödbetor kan lyckas ibland. Vitlök sås också sent på hösten men skördas först på sommaren nästa säsong.
Varför vill man så grönsaker sent på hösten?
Eftersom fröerna redan ligger i jorden har du då tjänat flera veckor och kan skörda grönsaker mycket tidigare än om du hade sått på våren. Dessutom sparar du tid på våren när det är mycket annat som ska göras i trädgården.
Så här gör du
Det gäller att så i oktober i norr eller i november längre söderut, när jorden fortfarande inte frusit men det är för kallt för att fröerna ska ha en chans att gro. Om fröet gror får det svårt att överleva vintern. I stället vill man att fröerna ligger i jorden och vilar tills att förutsättningarna har blivit tillräckligt goda på våren för att de ska kunna gro.
- Rensa bort ogräs så att dina grödor får bästa möjliga chans att växa till sig utan konkurrens framåt våren
- Gödsla upp jorden med välbrunnen kogödsel eller kompost
- Släta till jorden så att du har en fin och jämn yta utan för stora jordkokor
- Dra upp en fåra i jorden med rätt djup. Titta på fröpåsen för att se hur stort sådjupet ska vara för just dina frön.
- Så fröerna med rätt rad och plantavstånd för den sort du valt. Så dock lite tätare än angivet plantavstånd utifall att några plantor inte skulle ta sig. Om du sår små lätta fröer kan du blanda dem med sand för att minska risken att de blåser iväg.
- Täck över försiktigt med jord eller sand.
- Vattna försiktigt med mjuk stråle så att fröerna får jordkontakt och blir fuktiga.
- Märk ut sådderna så att du minns vad du sått var.
- Det är en bra idé att skydda sådderna från djur och blåst genom att täcka med löv eller annat täckmaterial, eller fiberduk. Ett kompostnät kan hålla löven på plats.
- När plantorna grott på våren tar du försiktigt bort täckmaterialet eller fiberduken över fåran där du sått så att plantorna kan få ljus och vatten.
Höst och vintersådder behöver generellt sett inte vattnas under hösten och vintern utan först på våren och försommaren.
Sen sådd av ätbara blommor
För våra ätbara blommor gäller samman princip som för grönsaker att man kan så dem där blommorna är tänkta att växa nästa säsong. Man kan också så plantor i pallkragar och täcka med fiberduk, i tråg eller lådor med lock som får står ute under vintern. När plantorna kommit upp på våren och vuxit till sig lite kan vi plantera ut dem på växtplatsen.
Mer hjälp i Växtbiblioteket
I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om när och hur de ska sås. I växtbiblioteket finns information om utvecklingstid för varje gröda. Du kan också filtrera bland växterna och välja ’Efterkultur’ för att få fram de växter som går att så på hösten. Alternativt kan du filtrera på parametern ’Höstsådd’ för att se vilka växter som kan sås sent på hösten för tidig skörd nästkommande år.
Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar
Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att så dina valda växter för just din plats i Sverige.