Sök
Stäng denna sökruta.

Höst – 1. Höst i trädgården

På hösten förbereder vi jord och trädgård för vintervilan. Ofta ser det lite extra skräpigt ut i trädgården och i odlingarna och kanske har du lite dåligt samvete för att du inte hinner höststäda. Då är det bra att tänka på att det egentligen är bättre både för den biologiska mångfalden och för många växter att inte städa så noga.
Höst i trädgården och köksträdgården, löv på marken

När det är höst i trädgården är det till en början mycket fokus på skörd för direktkonsumtion (läs mer om skörd i artikeln ’Sommar – Skörda’). Senare på säsongen övergår skörden till att skörda för lagring (läs mer avsnitt ’Höst – Skörd för lagring’).

Att städa eller inte städa i trädgården på hösten

Låt gärna en del löv ligga kvar i på gräsmattan och kör över med gräsklipparen. Det blir bra gödsel för gräset. En del fallfrukt kan också gott få ligga kvar och vara mat till smådjur och mikroorganismer. Undantaget är om det finns svampsjukdomar, i så fall behöver angripna löv och frukter helst kastas i soporna eller brännas.

Tänk på att löven är en fantastisk resurs i trädgården. De kan naturligtvis läggas på komposten men det är också bra att lägga löv direkt på grönsakslandet – lägg bara lite grenar ovanpå så att löven inte blåser omkring. Att täcka grönsakslandet över vintern med löv eller annat organiskt material isolerar mot vinterkyla och ger maskarna möjlighet att jobba över vintern och det är ett väldigt arbetsbesparande sätt att få jordförbättring. Det är också bra kratta in löv under bärbuskarna. Lövhögar fungerar som bon åt till exempel igelkottar och många nyttodjur i trädgården.

Rensa gärna ogräs och ta bort grönsaker som förvuxit sig eller vissnat. Det är inte nödvändigt att klippa ner de perenna grönsakerna, de mår bäst av att lämnas ifred under höst och vinter och klippas ner först till våren. Kvarlämnade fröställningar skyddar mot kylan. De är också ofta vackra och kan ge mat till fåglar. Om du ändå vill klippa ner de perenna grönsakerna, vänta tills de är helt vissna. När bladen vissnar dras växtkraften in i rötter och knölar och ökar växtkraften inför nästa år. De helt vissna perennerna ska skäras av 5–10 cm över markytan för att inte skära bort vilande bladknoppar.

Sådant som däremot är bra att göra på hösten är att plantera bärbuskar och perenna grönsaker och att dela perenner som blivit för stora eller tomma i mitten. Det är också en hel del som kan sås inför nästa säsong (läs mer i artikeln – ’Höst – Höstsådd för skörd till våren’).

Mot slutet av säsongen är det bra att sammanfatta hur odlingssäsongen varit – vad som gick bra och och vad som gick mindre bra. Det är bra att notera ner vad som odlades var och vilka sorter som var årets favoriter.

Som medlem i Odla ätbarts app kan du spara anteckningar för ditt odlingsår och anteckningar för varje respektive gröda, såsom till exempel sorter och utvärderingar.

Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar

I Odla ätbart app har du också möjlighet att spara personliga data såsom till exempel sådatum och anteckningar för de grönsaker du odlar. Du kan också jämföra dina anteckningar mellan olika odlingsår.

Medlemskap

För odlare

Lär dig om växternas behov och få verktyg för att bli mer produktiv och kreativ som odlare.

Växtbibliotek

Från sådd till skörd

Pålitliga och beprövade odlingsråd för över 100 ätbara grönsaker, blommor, kryddväxter och bär. Gratis.

Vi har gjort en app...

Vill du ha våra odlingsråd med dig i fickan? Kanske också stöd för odlingsplanering och en att-göra-lista för odlingen?

Ladda ner gratis här

App Store

Google Play Store

Vi har gjort en app...

För att du som odlar alltid ska ha våra odlingsråd nära till hands.

LADDA NER GRATIS HÄR