Grönsaker som tål ett par minusgrader utan att vissna ner
Låt grönsakerna tina innan skörd för ökad lagringsbarhet
- Blomkål
- Bondbönor
- Broccoli
- Broccolirybs
- Brytsockerärt
- Dill
- Kinesisk broccoli
- Knölfänkål
- Kokärt
- Krondill
- Kryddtagetes
- Kål – vit och röd
- Kålrabbi
- Lök
- Majrova
- Mangold
- Morot
- Mizunakål
- Märgärt
- Pak choi
- Palsternacka
- Persilja
- Ringblomma
- Rosmarin
- Rotselleri
- Ruccola
- Rädisa
- Rättika
- Rödbeta
- Salladskål
- Salladslök
- Sallat
- Savojkål
- Smörgåskrasse
- Spenat
- Spetskål
- Sockerärt
- Spritärt
- Stjälkselleri
- Svartrot
Grönsaker som tål många minusgrader och kan skördas även vid tjäle
- Brysselkål
- Grönkål
- Kålrot
- Purpurkål
- Salvia
- Svartkål (lite mindre härdig än purpur- och grönkål)
- Timjan
- Vintersallat
Grönsaker som kan stå kvar i landet men skördas inte vid tjäle
- Jordärtskocka (skördas tidigt nästa år)
- Purjolök (skördas innan tjäle eller när tjälen försvunnit)
- Vitlök (skördas efterföljande sommar)
- Alla perenna grönsaker
Exempel på grönsaker som inte tål minusgrader:
- Aubergine
- Alla gurkväxter (pumpa, gurka, squash)
- Blåklint
- Chili
- Bönor (förutom bondbönor)
- Basilika
- Krasse
- Kronärtskocka
- Majs
- Nyzeeländsk spenat
- Paprika
- Potatis
- Tomat
Mer hjälp i Växtbiblioteket
I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om skörd, lagring och användning. För varje växt finns angivet hur många minusgrader växten tål i tabellen längst ner på växtkortet. Det går också att filtrera bland växterna för att få fram de grödor som tål några, många eller inga minusgrader.
Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar
Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att skörda dina valda växter för just din plats i Sverige. Det finns också en kalender där du får överblick över när du kan så och plantera ut för alla växter du valt i ’Mina valda’.