En varmbänk är en varm odlingsplats som du skapar genom att låta obrunnen gödsel alstra värme och värma upp odlingsplatsen samtidigt som den bryts ner.
Att anlägga en varmbänk (kallas också varmbädd) är ett bra sätt att förlänga säsongen. Med varmbänken kan odlingen startas upp redan i februari. Principen bakom varmbänken är att man skapar en isolerad ram som sedan fylls med obrunnen gödsel och halm. När gödslet brinner tillsammans med halmen går temperaturen går till en början upp till 70 grader men sjunker sedan långsamt. När temperaturen stabiliserat sig runt 20–30 grader fyller man på med ett lager jord och sår. I den varma miljön i varmbänken kan grönsakerna börja växa mycket tidigare än på friland eller i växthuset.
Om du vill testa att odla i varmbänk är det bra att förbereda redan på hösten. Välj en solig plats, gärna där du vill ha odling eller plantering i fortsättningen.
Det finns några olika alternativ för hur en varmbänk kan anläggas.
- Helt ovan jord på friland eller i växthus: Placera minst 3 pallkragar (eller bygg en låda själv) ovanpå varandra och täck utsidan med frigolitplattor (finns på byggvaruhus) eller halm. Täck gärna insidan av pallkragarna med platonmatta för längre livslängd på lådan. Fäst frigoliten med ett rep eller odlingslådorna. Ett lock med plast och frigolit som kan tas bort behövs också.
Denna varmbänks-metod kan förberedas närsomhelst på året men en varmbänk ska helst inte stå på snö så det kan vara bra att förbereda på hösten.
- Ovanpå nedgrävd yta: Ett annat sätt är att anlägga en varmbänk ovanpå en nedsänkt gödselbädd. För denna varmbänk behöver du en odlingslåda. En pallkrage fungerar bra. På hösten kan du förbereda varmbänken genom att gräva ur ca 40 cm på en yta som är en halv meter längre och en halvmeter beredare än din odlingslåda. Sedan täcker du ytan med ett tjockt lager löv eller annat värmande material som förhindrar att det blir tjäle i marken där du senare vill anlägga din varmbänk.
Läs mer om nästa steg under ’Vinter – Starta upp din varmbänk’.