Höst – Bevattning på hösten

vattna på hösten

På hösten behöver man sällan vattna sina odlingar. Dagg nattetid, regn på dagtid och svalare temperaturer gör att växterna oftast får tillräckligt med vatten.

Men, vårt klimat blir alltmer oförutsägbart och det är en bra idé att kontrollera jorden då och då för att se att det inte är för torrt i odlingen. I så fall är det läge att vattna även på hösten.  


Vattna dina sådder för höstskörd

Vid direktsådd tidigt på hösten, vattna precis när du ska så och efter sådden för att fröna ska landa i jorden, få jordkontakt och få bästa chans att gro. Men i övrigt kräver dina sådder normalt inte bevattning under hösten. Med det kan vara bra att hålla koll på vädret och vattna om det är torrt.


Höstsådd för vårskörd behöver normalt inte vattnas

Vid direktsådd på hösten för skörd till våren är det också bra att vattna precis när du ska så och har sått. Men i övrigt kräver sådderna ingen bevattning på senhöst och vinter. Fröerna ska ju inte gro utan ligga och vila i väntan på våren. Läs mer om höstsådd i ’Höst – Höstsådd för skörd nästa säsong’.

Läs mer om bevattning under säsongen i avsnitten ’Vår – Vattna på våren’ och ’Sommar – Vattna på sommaren’.


Mer hjälp i Växtbiblioteket

I ’Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om när och hur de ska sås och skötas. Du kan också filtrera bland växterna och välja ’Efterkultur’ för att få fram de växter som går att så på hösten.


Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar

Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att så dina valda växter för just din plats i Sverige.